La petjada que l’ós bru va deixar sobre la neu de Canillo ara fa un any

Durant l’any passat es va detectar la presència de 52 plantígrads diferents per diferents indrets dels Pirineu

Petjades de l'ós a la neu de Canillo, l'abril de l'any passat.
Petjades de l'ós a la neu de Canillo, l'abril de l'any passat.
El 2019 es van detectar en diferents zones dels Pirineus fins a 52 exemplars d’ós bru. És un increment molt substancial respecte d’un any abans, quan se’n van comptabilitzar només 40. Cert és que dades posteriors van situar en 49 els plantígrads que en un moment o altre haurien passejat per les muntanyes del nostre entorn geogràfic. De fet, i després d’anys sense indicis que cap ós bru en llibertat hagués visitat Andorra, l’abril es va localitzar en un paratge de Canillo, i damunt la neu, proves clares de la presència d’un plantígrad.

Com a mínim una petjada de l’animal va ser del més clar i rotund, segons la documentació que té acreditada els banders. L’ós hauria passat pel Principat durant el mes d’abril. És a dir, fa just un any. Tota aquesta informació s’ha recollit en el balanç fet pel Grup de Seguiment Transfronterer de l’ós bru als Pirineus el 2019, i de les actuacions de seguiment i conservació dutes a terme durant el passat exercici. El balanç s’ha fet aquest dimarts en el marc d’una reunió telemàtica a conseqüència de la crisis sanitària del coronavirus.

En la trobada hi han participat representants de la Generalitat, el Conselh Generau d’Aran, el Govern d’Andorra, l’Aragó, Navarra, França i la Fundación Oso Pardo. Les darreres xifres mostren que la població d’ossos assoleix ja els 52 exemplars, davant dels 40 que inicialment es van identificar el 2018 (tot i que indicis posteriors van situar aquesta xifra en 49 individus). Aquesta xifra correspon al nombre mínim d’ossos detectats en un any determinat, i es revisa anualment. Per tant, el 2021 es tornarà a revisar aquesta xifra inicial de 52 exemplars. La majoria de plantígrads divisats ho han estat als Pirineus centrals.

Pel que fa al nombre de naixements, s’han registrat en total 10 noves cries de 5 femelles diferents. Es tracta d’una xifra rècord, només assolida abans els anys 2016 i 2017, de manera que es retorna als índexs de natalitat més elevats dels últims anys. Les femelles que s’han reproduït són Sorita (2 cadells), Isil (2 cadells), Caramelles (2 cadells), Bambou (2 cadells) i Fadeta (2 cadells). Els exemplars que es donen per morts durant el passat 2019, després de més de dos anys sense tenir-ne indicis, són 6. Entre aquests, la femella Hvala, detectada per última vegada el 2017; el mascle Fifonet, així com els 2 cadells de Sorita.

Comentaris

Trending