La mútua del comú d’Encamp també fa aigües i la solució genera divisió i malestar

L’ens participat per la corporació i els treballadors públics té un forat molt proper als 200.000 euros i la proposta d’incloure carències a l’hora de pagar el complement a les baixes causa repulsa

-
-
Les mútues públiques estan de moda. Hi ha sarau a la de Govern, la dels agents de circulació d’Escaldes s’acaba de dissoldre i a Encamp, la del comú també es veu immersa en un daltabaix que està obligant a replantejar-ne el funcionament per intentar reconduir-ne la seva sostenibilitat, hores d’ara seriosament amenaçada per un deute que queda a tocar els 200.000 euros. La solució que es planteja, i que ha estat treballada per una comissió, està causant divisió -allò dels que sempre estan de baixa i els que no ho estan mai- i un notable malestar, amb grups de funcionaris disposats a portar a la Justícia qualsevol modificació que suposi una retallada de drets.

L’ens mutual encampadà va ser creat via ordinació el 2011 agafant l'herència d'un sistema de previsió social ja existent des del 1979 per garantir als funcionaris comunals la cobertura del 100% del salari en cas de baixes. L’ordinació que el regula estipula clarament quin són els conceptes salarials que es reconeixen i aquesta mútua dóna resposta, almenys també fins ara, a les exigències de la llei dels agents de circulació, que obliga les corporacions parroquials a cobrir una prestació de baixa total en cas de malalties professionals. La mútua encampadana, a diferència de la del Govern, té una implicació del comú força elevada a través dels departaments de finances i recursos humans. Alhora, però, el vot de cada funcionari és vinculant.

Les aportacions que s’han anat fent els darrers anys no haurien aconseguit absorbir tota la despesa generada i d’aquí que s’hagi hagut d’apostar per una solució de fons i intentar aturar la sagnia, que és gairebé, segons algunes de les fonts consultades, de 200.000 euros. Una de les solucions que s’apunten, que no la única, seria l’increment de l’aportació a realitzar per part dels funcionaris. Quan la mútua es va crear, la retenció salarial fixada era de l’1%. Ara seria de l’ordre de l’1,15% i es proposaria un increment fins a l’1,5% que les fonts consultades han assegurat que no suposaria pràcticament cap reticència i seria acceptada de forma molt majoritària i que s'hauria d'aplicar a partir del primer de gener que ve,

On sí que hi hauria més malestar és amb la possibilitat que s’introdueixin període de carència. És a dir, que hi hagi espais temporals que la cobertura de la mútua no funcioni, que la mútua no complementi la prestació de la CASS fins al 100% del salari d’aquella persona que estigui de baixa. Així, es preveu deixar fora de la cobertura els primers dies de la baixa i, després, períodes importants, que poden arribar a ser de mesos, a partir dels 180 dies d’atur laboral. Segons les fonts, els canvis, d’aprovar-se, afectarien tant aquelles baixes de molt curta durada com les que siguin molt llargues, de més de sis mesos.

Aquesta variació plantejada sí que està generant un fort rezel, tot i que hi ha sectors funcionarials que ho defensen i que consideren que pot ser una bona sortida per evitar que hi hagi gent que a les primeres de canvi es quedi a casa sabent que igualment cobrarà la totalitat del salari o que, en el cas contrari, vagin estirant la baixa tant com puguin. En qualsevol cas, la proposta està sobre la taula i encara és aviat perquè hi hagi una decisió definitiva. Els mutualistes poden fer les seves aportacions i al·legacions i, segons els consultats, no hi ha dubte que hi haurà posicionaments clarament en contra.

Comentaris

Trending