La mútua de malaltia dels funcionaris es torna a incendiar

La comissió gestora desestima una demanda dels bombers que pretenia que es poguessin cotitzar tots els complements salarials i ‘aparta’ Joan Torra en aquelles sessions que es tracta la qüestió

-
-
Feia dies que no hi havia ‘notícies’. Ni de la mútua de malaltia de funcionaris, ni del president de l’Associació de Bombers (ABA), Joan Torra. Però si Torra apareix, amb raó o sense, és que alguna cosa es crema o algun incendi es pretén provocar. Així que ara pateix torna a posar-se damunt la taula el serial de la mútua que cobreix el cent per cent dels salaris dels treballadors públics en cas de baixa. El cent per cent de molts conceptes remuneradors, però no pas de tots com pretenen els bombers. Aquest és el primer fet objectiu: la comissió gestora mutual ha desestimat una demanda dels dos col·lectius ‘bomberils’ (ABA i A118) per la qual reclamava que es pugui cotitzar per tots els complements salarials.

Hores d’ara, a la mútua només s’hi pot cotitzar, a raó de l’1% del sou, un percentatge que Torra, com a membre de la comissió mutual voldria reduir atesa l’enorme bossa de què l’organisme disposa (al tomb d’1,3 milions d’euros), pels conceptes més genèrics i globals. D’aquesta manera, aquells funcionaris, com els bombers, que una part molt important del seu sou es basa en primes específiques -Torra deixa clar que tampoc es cotitza, per exemple, per les hores extra o les dietes- no cobren mai el 100% del salari quan estan de baixa.

L’ABA i el col·lectiu A118 defensen que es pugui cotitzar per tots els complements que es perceben perquè sinó, quan s’està de baixa, no s’acaba cobrant ben bé el 100% del salari

¿Per què? La part del salari que es percep de la CASS estan de baixa contempla qualsevol concepte. La parapública es basa en les darreres nòmines cobrades inclogui el que inclogui. En canvi, la part que, fins al 100%, cobreix la mútua només inclou aquells conceptes pels quals s’ha cotitzat. I com que no es cotitza per tot, no es cobra tot el salari. Ep, però sí que es cobra pel que s’ha cotitzat. Això quedi clar. Però els bombers pretenen que es pugui cotitzar per tot i asseguren que Deloitte fa temps que té encarregat un estudi perquè analitzi la viabilitat de l’opció que defensen i que el treball es dilata perquè a parer del representant dels bombers es vol forçar un estudi contrari.

És, quedi clar, el parer de Torra, que clama al cel contra el Sipaag i el sindicat dels mestres (SEP) i es proclama veu crítica dins la comissió mutual i representant de tots els mutualistes i no pas només del col·lectiu del qual ell forma part. De fet, la naturalesa del càrrec, d’aquells membres de la comissió elegits pels sindicats, és, justament, defensar el conjunt de mutualistes i no pas el sindicat propi. Torra -que està en contra del servei jurídic que rep la mútua perquè diu que de ser contractat per una qüestió personal ara ja exerceix “fins i tot per anar contra els interessos dels mutualistes”- assegura que ho té clar i que exerceix com a tal. I acusa els representants de Sipaag i SEP de no fer el mateix. I justifica dient, per exemple, que de tothom és interès de cobrar el 25 de cada mes o cobrar dietes o hores extra. 

Hores extra i "pals a les rodes"

Ep, i cobrar-les al 40% com es va acordar fa pocs mesos amb la ministra Descarrega. En una reunió amb els responsables de Funció Pública, i a petició, això es va saber a toro passat, del representant del sindicat de bombers (associació, és a associació!) es va acordar l’increment del preu de les hores extraordinàries. La decisió va sorprendre la resta de sindicalistes, que feia temps que demanaven canvis en el reglament de compensacions i es van trobar amb una decisió a la qual, diu Torra, els altres sindicats “posen pals a les rodes” i no s’està aplicant. És el seu parer. El parer d’un que diu que actua en interès de tots però que, ho constaten els altres sindicats, està sol. Més encara, li demanen que deixi pas a altres representants, a cares noves. I no hi ha manera.

La resolució desestimatòria qüestiona la legitimitat de les associacions de bombers i, sobretot, diu que els sol·licitants no acrediten la vigència dels seus càrrecs

El darrer foc que crema o incendi que es prova, s’ha dit, té a veure amb la desestimació de la demanda feta per A118 i l’ABA. Però hi ha una mica més i això, assegura Torra, no ho pot acceptar de cap manera. En qualsevol reunió de la comissió en què, directament i indirectament, es tracta la qüestió, pel que sia, se ‘l’aparta’. El dirigent de l’ABA recorda que a la comissió no defensa els interessos dels bombers sinó de tots els mutualistes i com que és la única veu discordant, encara amb més raó, ha de poder defensar aquelles veus que ningú més defensa.

I, per acabar-ho d’adobar, en la desestimació de la petició feta, la resolució firmada per la presidenta de la comissió, Yolanda Font, deixa clar que “els sol·licitants no acrediten ni la seva legitimació ni la seva representativitat per a efectuar la sol·licitud formada”, perquè “no certifiquen ni la vigència del seu càrrec ni l’adopció del corresponent acord per part de les associacions en qüestió”. En fi, que en bones paraules li diuen el que pensen la majoria de sindicats. Que qui és ell i a qui representa. I Torra es defensa dient que era un tràmit administratiu simple i pur que se li va passar i que ja ha regularitzat. Però la seva associació, que no sindicat, a dia d’avui, per exemple, no té vicepresident. Ara, cala foc sempre que pot o li convé. És l’últim incendi, per ara, a la mútua de malaltia dels funcionaris.

Comentaris

Trending