La mort de dues gosses a la canera oficial es va produir per una malaltia hepàtica

El Govern ja treballa en el plec de bases per externalitzar la gestió

Representants del Govern i de Bomosa durant una visita d'aquest a la gossera.
Representants del Govern i de Bomosa durant una visita d'aquest a la gossera. ARXIU
Una malaltia hepàtica aguda va ser la causa de la mort el mes de novembre a la canera oficial de les gosses Kira i Fiona, de cinc anys. Així ho ha confirmat aquest dilluns Jesús Muro, un dels veterinaris de Govern. La primera havia arribat a la gossera el mes de març i la segona feia estada a l’equipament de Sant Julià de Lòria des de l’agost del 2018. Entre el 2017 i el 2019 han arribat a la gossera 337 animals.

El 28 d'octubre passat el personal de la gossera va comunicar que hi havia una gossa que s'aprimava. Se li va fer una revisió al recinte i la van enviar a un centre veterinari i on no li van trobar cap anomalia. Uns dies després es va informar a Govern que hi havia dues gosses que no es trobaven bé i van ser traslladades a un centre veterinari. Van quedar ingressades, se'ls van fer les anàlitiques corresponents que van determinar que patien una alteració hepàtica crònica.

El primer diagnòstic és que no coagulava la sang i que hi havia una alteració del fetge

Com explica el veterinari de Govern, Jesús Muro "van tornar a la gossera amb un tractament. Van empitjorar. Una d'elles va tornar a ingressar i va morir a l'arribar al centre i l'altra va morir uns dies després. Des del centre veterinari ens van comunicar que no coagulava la sang i que hi havia una alteració del fetge que podia suggerir una intoxicació per raticida". 

Es va notificar als banders que tenen un gos especialitzat en verins i es va revisar tot el recinte de la gossera i en altres zones. "No es va trobar res compatible amb aquesta intoxicació i vam decidir enviar els cossos al laboratori especializat en anatomia patològica de la facultat de Veterinària de Barcelona. Van fer una necròpsia molt completa i ens van descartar una intoxicació per raticides. Ens van parlar d'una alteració hepàtica que es pot produir per diversos factors com l'hereditari o a un tipus de bacteri, la Leptospira. Es van enviar les mostres un laboratori de biologia mol·lecular, i van descartar aquesta malaltia. Així que ens hem quedat amb el diagnòstic que hi ha hagut una malaltia hepàtica aguda", diu Muro.

El director del departament d'Agricultura, Josep Casals ha volgut recordar que tots els gossos són objecte d'un control mèdic a l'entrada i a la sortida. "Hi ha també una visita setmanal o més si hi ha alguna urgència". Se'ls vacuna i se'ls fa un tractament contra els paràsits".

Externalització

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat. Sílvia Calvó ha avançat que des del Govern ja s’està treballant amb el plec de bases per poder treure a concurs públic l’adjudicació de la gestió de la gossera i la gatera oficials, tant bon punt es disposi del pressupost per al present exercici 2020.

L'objectiu és afavorir el paper de les associacions d’animals

 Amb aquest pas es vol afavorir el paper de les associacions d’animals perquè puguin tenir un rol més destacat en relació al foment de les adopcions i la tinença responsable d’animals de companyia. A més, això també permet anar un pas més enllà respecte als tràmits iniciats el 2016 i donar continuïtat al conveni i reglament de funcionament que es va signar l’any passat per a la gestió de la gossera.

Calvó creu que en el segon semestre d'aquest any ja es pot fer l'adjudicació. A partir d'aquell moment, el Govern s'encarrega de tasques més administratives. amb l'objectiu, segons la ministra que "les dues associacions que realment fan la feina tinguin el control total". Tot i aixo, el concurs estarà obert a tothom. Ha indicat que el Govern i les entitats col·laboradores tenen la missió "d'anar sensibilitzant a la societat i als ciutadans per una millor tinença d'animals".

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending