La mort d’un resident de Salita i d'un home hospitalitzat eleva a 39 les defuncions per coronavirus

Continuen davallant el nombre de casos oficialment positius encara actius gràcies a 24 noves recuperacions en les darreres hores

-
-
La sisena defunció d’un resident de Salita més l'òbit d'un altre home d'avançada edat que estava ingressat a l'hospital eleven a 39 les morts pel coronavirus al Principat tot i que cada dia que passa oficialment hi ha més recuperacions i menys casos actius. De fet, les darreres 24 hores no s’ha reportat cap nou cas diagnosticat per la Covid-19. Fins ara, formalment al país hi ha hagut 723 que han passat o estan passant la malaltia. De les que ho estan passant ara per ara, trenta estan hospitalitzades i trenta-quatre més estan ingressades al Cedre.

Al centre sociosanitari s’ha donat aquesta tarda una nova defunció, i poques hores després n'hi ha hagut una altra a l'hospital d'un pacient de 77 anys que tenia patologies prèvies molt severes i, alhora, va acabar infectat pel coronavirus. Després de gairebé 72 hores sense cap mort al país -ni per coronavirus ni per cap altra circumstància-, avui s’han hagut de lamentar dues baixes, una d'elles al Cedre, un home de 79 anys, amb la qual cosa els 35 ingressats en aquell centre colomenc passen a ser 34, amb catorze usuaris inicialment de Salita entre ells.

No obstant això, les dades fredes continuen indicant que, en principi, la corba de contagis va a la baixa i s’incrementen dia a dia el nombre de persones que es poden donar per curades. Formalment són 333 des que es va iniciar la crisi sanitària. Per tant, avui 24 recuperats més que ahir. De fet, aquest dijous, per segon cop al llarg de la setmana, el nombre de positius confirmats no ha pujat. És a dir, el balanç no dona cap nou contagi, situació que ja es va produir dimarts. A la vegada, també es torna a reduir, per setè dia consecutiu, el nombre de casos actius. Ja són només 351, descomptant els curats i, malauradament, les dues persones que han perdut la vida. 

De tots ells, 30 es troben ingressats a l'hospital de Meritxell amb un total de setze rebent atenció a la unitat de cures intensives. Dotze estan connectats a respiradors mecànics però s'espera que en un període breu de temps dos dels pacients puguin ser extubats. A banda, també s'ha reduït el nombre de malalts tant en el col·lectiu dels professionals sanitaris (49) com el d'efectius dels cossos especials (7).

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha indicat que "segueixen sent dades bones, dins la part terrible i amarga de les defuncions". I és que, ha apuntat, suposen una "estabilització de les corbes" i un "descens de l’activitat de l’epidèmia". Al seu entendre, reforça que "era el moment adequat per començar les excepcions", com ara la reobertura de determinades activitats comercials i les sortides al carrer. Ara bé, el titular de Salut avisa que "no podem perdre de vista que estem encara en una situació difícil". 

El ministre ha recordat que "el coronavirus és una malaltia nova que no coneixem bé i que té una alta capacitat d’infecció". Per tant, ha advertit, "si no seguim escrupolsament les indicacions, podríem tenir un rebrot". De fet, el Govern ja assumeix que en uns dies hi haurà un increment de contagis atribuïble a les excepcions al confinament. Per ara, però, una dada clau, la taxa de reproducció, l'R0, evoluciona de forma adequada: "Des de fa dues setmanes està per sota de l’1 i els darrers dies per sota el 0,5", ha explicat Benazet.

Comentaris

Trending