La ‘misteriosa’ Universitas Europaea IMF pretén posar-se en marxa el setembre del 2020

El centre universitari aparegut en ple procés electoral està promogut per una societat implantada al Principat el 2013 i que depèn de la Fundació Privada Layret, establerta a Barcelona

-
-
La universitat privada que s’hauria d’implantar al Principat i de la qual se’n va tenir notícies per primer cop en ple procés electoral hauria d’obrir portes el setembre del 2020. Així ho ha assegurat el gerent i un dels patrons de la Fundació Privada Layret, Anton Miret, que alhora és l’administrador únic de la societat andorrana que promou la denominada Universitas Europaea IMF. Ara per ara s’estaria treballant en l’elaboració dels plans d’estudis.

L’aterratge d’aquest centre universitari està envoltat de cert misteri. La societat Cela Open Institute Internacional SLU està constituïda al Principat des del 2013. Però res no se’n sabia de la seva existència fins el passat abril. Això sí, el nom coincideix amb un centre teòricament lligat a l’espanyola Universidad Camilo José Cela. Una simple casualitat segons Miret tot i que ell també està vinculat al Cela Open Institute espanyol, que els darrers temps ha anat retirant la presència que tenia en diversos àmbits, especialment centrats en l’ensenyament virtual.

El 10 d’abril el BOPA publicava l’autorització de l’establiment de la universitat privada Universitas Europaea IMF i el Govern en funcions justificava que no n’hagués explicat res pel fet que no es veiés l’arribada d’aquest centre universitari com una iniciativa electoralista. Quedava tot a expenses del que havia de ser, llavors, una recent presentació pública de la qual ara per ara no se’n té notícies. Curiosament, Miret assegura que el procés electoral ha retardat tot plegat i que els promotors de la nova universitat estan a l’espera de reunir-se amb la nova ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, per reprendre els treballs.

Actualment, l’empresa que hi ha al darrera del projecte està domiciliada en una adreça de l’avinguda Meritxell; però la intenció és disposar d’un espai obert al públic

L’IMF que tanca el nom de la futura nova universitat establerta al Principat correspon a la denominació de l’Institut de Ciències Empresarials també lligat a la universitat Camilo José Cela. La nova universitat que teòricament s’ha d’implantar a Andorra ha rebut l’autorització del ministeri d’Economia com a comerç i, alhora, la benedicció d’Educació. Sempre en el tram final de la passada legislatura. Però la societat que la promou, Cela Open Institute Internacional, està inscrita al registre de societats des del 2013.

La titular de l’esmentada societat és la Fundació Privada Layret que, segons Anton Miret, que és l’administrador únic de l’empresa andorrana, es dedica a l’ensenyament superior de forma recurrent i general. Fonamentalment també, atorga beques per a eventuals estudiants dels centres universitaris que ella mateix promou. Aquesta fundació amb seu al carrer Muntaner de Barcelona tindria lligams a través de centres tutorials que bàsicament treballen amb els graus de Dret i de Direcció d’Empreses, a la capital catalana i també a Madrid, Ponferrada, Sevilla, Badajoz i al País Basc.

Els centres universitaris “són la nostra especialitat”, explica un Miret, que afirma que ara per ara el projecte vol “discreció” perquè tot allò relacionat amb el món educatiu vol processos molt llargs. L’administrador de la societat prefereix per ara no avançar quins estudis es podran fer al Principat o des del Principat perquè s’està treballant en els plans d’estudi. Miret, vinculat a Espanya a diferents empreses lligades a la gestió universitària i administrativa (Viu Tutorial, Comapnyia de gestió universitària, Cela Open Institute o Gestió de Serveis Administratius i Universitaris), assegura que el projecte té aportació de capital andorrà.

Formalment, la societat promotora de la universitat està radicada en un domicili de l’avinguda Meritxell, sense cap mena de repercussió pública. La intenció de la Universitas Europaea IMF és disposar d’un espai físic al Principat obert per als usuaris. Ara per ara no hi ha un lloc definit. “Hem vist coses, hem explorat diferents llocs” però fins que no s’acabi “d’afinar” tot plegat no s’acabaran de donar passos, assegura Anton Miret, que diu que el primer de tot era que s’autoritzés l’establiment de la universitat.

Comentaris (1)

Trending