La mala maror al servei de circulació d’Andorra la Vella arriba a la Batllia

Un caporal apartat del cos l’abril presenta una demanda administrativa contra la decisió comunal i no descarta altres actuacions de més calibre

-
De mal ambient al servei de circulació d’Andorra la Vella, poc o molt, sempre n’hi ha hagut. I n’hi continua havent. A l’abril, la junta de govern comunal va acabar resolent un expedient múltiple pel qual apartava del servei un caporal del departament. Entre altres coses, justament, se l’acusava de ser el focus de la mala maror per, suposadament ser, generador de mals rotllos entre companys. Ara, el cas ha arribar a la Batllia. El funcionari suspès ha presentat una demanda administrativa contra la decisió comunal i no descarta noves actuacions judicials de més calibre.

La primera demanda ja ha estat admesa per la secció administrativa del Tribunal de Batlles. Segons fonts coneixedores de l’actuació, en l’escrit el funcionari i els seus assessors jurídics rebaten una per una totes les acusacions que se li han fet, alguna de les quals amb certes connotacions de caire fins i tot sexual però que sempre s’han tractat des de l’àmbit administratiu. No hi ha cap actuació per la via penal. En la demanda es deixaria clar, segons les fonts, que el caporal apartat es considera perseguit per la corporació, a qui acusa d’haver-se “acarnissat” amb ell. De fet, sempre segons les fonts coneixedores de la demanda i, per tant, de l’entorn del demandant, es recorda que dins el mateix expedient s’han realitzat set resolucions diferents per set faltes diferents, un dels elements que porta els demandants a demanar la nul·litat de tot plegat perquè entén que cada falta s’havia d’haver tractat de forma individual i amb el seu propi expedient.

Sia com vulgui, el caporal apartat definitivament el 3 d’abril i que durant un parell de mesos -de setembre a novembre de l’any passat- ja va estar suspès de feina encara que no de sou mentre es feien certes diligències en el marc de l’expedient obert considera que se’l perseguia per dos motius essencials: perquè pretenia rescatar l’associació sindical d’abast nacional per aglutinar tots els serveis de circulació (l’antiga ANSC amb la qual el mateix demandant ja havia tingut relació en el passat) i perquè segons manté el sancionat al comú li interessava encomanar les seves funcions a un altre funcionari.

De fet, i tot plegat quedaria recollit en la demanda, s’hauria fet una adscripció temporal de funcions a un altre funcionari -a qui se l’ha apujat de categoria fins al 31 de desembre, data límit de l’actual mandat- que resultaria ser la parella de l’agent que amb el seu informe inicial va acabar sent l’origen de l’expedient que ha acabat per apartar-lo del servei. I aquí rau, asseguren les fonts, un altre dels vicis de forma, considera la part demandant, que hauria de fer anul·lar de ple dret tot el procés. L’afer va passar d’una subordinada del caporal apartat a la secretaria general comunal sense que els superiors immediats de l’afectat -el cap de servei, per exemple- en sabessin res o obrissin cap expedient tal i com prescriu la normativa.

En l'escrit legal, el demandant donaria pinzellada de "l'acarnissament" del qual manté que hauria estat víctima per, per exemple, intentar fer reviscolar l'associació sindical de serveis de circulació del país

El mateix entorn del demandant assegura que pels defectes de forma l’expedient que l’ha deixat fora del cos hauria de caure, i que les acusacions que se li formulen, algunes d’elles, tot i rebatre-les, poden ser “molt interpretables”, situació, però, que no es dóna en altres actuacions judicials que la part prepara i que considera que poden ser fulminants de cara a la voluntat comunal de mantenir-lo fora de la que durant tres lustres ha estat la seva activitat professional. Es recorda, per exemple, que en el marc de l’“acarnissament” del qual es considera víctima se li van arribar imputar faltes molt greus -entre altres apropiació indeguda, prevaricació…- sense que hi hagués, al·lega, la més mínima prova i que van servir per incoar l’expedient de manera urgent i fulminant però que alhora de resoldre es van deixar sense efecte sense ni tan sols tractar-les.

Finalment se l’ha apartat per cinc faltes greus i una de lleu i, al final, una setena, de molt greu, la reincidència, que l’afectat creu que tampoc no és dóna perquè, manté, la reincidència ha de ser, al seu entendre, actes successius reiterats en el temps i en relació a un mateix fet i en aquest cas totes les faltes se li van comunicar en un mateix moment. En la demanda, entre altres coses, es posa de manifest les contradiccions mostrades per alguns dels testimonis i, fins i tot, els canvis unilaterals de versions donades mentre el caporal va ser suspès temporalment i posteriorment, quan durant cinc mesos i abans de ser apartat definitivament va reintegrar-se en el servei.

Com a colofó de la demanda, el promovent de la mateixa, que recorda que en fase de recurs administratiu el comú ha fet silenci, tot remarcant que ja ha desestimat defensar-se mantenint amb fermesa les acusacions realitzades en el marc de l’expedient, sol·licita l’anul·lació de l’expedient i la reincorporació immediata al servei, tot reclamant amb efectes retroactius les nòmines no percebudes des del mes d’abril passat amb els corresponents interessos legals i el cost de les despeses legals que ha hagut d’afrontar per interposar la demanda i defensar-se.