La majoria diu ‘no’ al dèficit zero al pressupost proposat per Terceravia

DA, Liberals i Ciutadans Compromesos refusen la proposició de llei per modificar la regla d’or i obligar a Govern a presentar els comptes sense números vermells

Josep Pintat, durant la seva intervenció.

El Govern no haurà de presentar un pressupost obligatòriament amb dèficit zero. Aquest era l’objectiu principal de la modificació de la regla d’or que volia impulsar el grup parlamentari de Terceravia, text que Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos no han acceptat prendre en consideració, tot al·legant que l’executiu necessita tenir “un cert marge” per poder tirar endavant l’acció política.

En aquest sentit, el ministre de Finances, Èric Jover, ha recordat que en els darrers anys s’han anat liquidant els pressupostos, inicialment amb números vermells, amb superàvit. I aquesta, ha manifestat, és la voluntat de cara al futur. “Presentarem comptes amb dèficits moderats amb la idea que, quan es liquidin, s’apropin al superàvit”, ha avançat, tot admetent que això s’aconseguirà en gran part gràcies als beneficis d’Andorra Telecom i FEDA.

Des del grup demòcrata, s’ha estrenat el conseller general David Montané, explicant que tampoc es comparteix la voluntat de la llei. De fet, ha volgut indicar que no és necessària perquè “durant els vuit anys de DA al Govern no ha crescut l’endeutament”.

Des de Terceravia, Josep Pintat ha defensat la necessitat d’imposar per llei el dèficit zero en el pressupost de l’executiu tot posant en relleu que “Andorra té una vulnerabilitat intrínseca deguda a la seva petitesa i l’economia poc diversificada”. Per tant, segons ha indicat, “no és aconsellable superar uns nivells de deute que puguin posar en perill la seva capacitat de finançar-se i tornar el deute” perquè “es posa en risc la independència i la sobirania”. També ha advertit que, malgrat la implementació els darrers anys d’un nou marc fiscal “segueixen sense cobrir les despeses i el pressupost no s’aguanta sense FEDA i Andorra Telecom”. Per tant, ha afirmat, “no podem seguir gastant més”, ja que “més despesa implicar reduir-ne d’altres o apujar impostos” i això “posa en perill el nostre model de país i el benestar”.

Des del grup socialdemòcrata, sí que s’ha donat suport a la presa en consideració de la proposició de llei. El seu president, Pere López, ha aprofitat el debat per llençar diversos dards al Govern tripartit, tot indicant que “ens trobem, després de cinc mesos, amb una sequera d’acció política; tot just han portat dues pròrrogues a lleis de la passada legislatura i la paràlisi també hi és amb l’ingent treball reglamentari que cal fer”. Per això, ha demanat que “quan acabin amb els nomenaments, estaria bé que comencin a legislar i treballar”. Sobre el text, ha justificat el vot favorable a l’admissió “per respecte democràtic a les iniciatives d’altres formacions”, a la vegada que advertit que un debat sobre el dèficit no “és superflu”.

Des del grup liberal, Ferran Costa, que ha volgut deixar clar que “estem d’acord amb un model sostenible a llarg termini”, ha criticat el text perquè “encotilla l’acció de Govern”. Així, ha recordat que “el pressupost és una de les palanques més importants per a l’acció política i pot haver-hi moments de l’economia en què la inversió pública pot ajudar a desenvolupar certs sectors afectats per la crisi”. Per això, ha argumentat, “si es limita per llei aquesta possibilitat, es treu un dels mecanismes més valuosos per pal·liar les repercussions d’una crisi econòmica”.

De forma similar s’ha expressat el representant de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi. “Volem donar cintura i marge a Govern per si un dia ho necessita per solucionar una situació econòmica”, ha indicat. A més, ha posat en relleu que “una cosa és pressupostar amb aquest marge i una altra cosa és liquidar i fer efectivament dèficit o no”, tot afirmant que, des de l’executiu, hi ha “el compromís que les liquidacions seran positives”.



Creuament d'acusacions entre PS i Liberals pel Govern de coalició

El llarg debat ha acabat derivant cap a un enfrontament entre López i Costa a compte de l'acord de coalició de Govern. El socialdemòcrata ha retet als liberals que ara "defensin una gestió que durant quatre anys van criticar" i que "molts votants se senten decebuts". Per la seva banda, el president del grup liberal ha defensat el pacte amb DA i CC tot posant l'exemple d'Espanya: "Preferiria pels seus interessos personals que s'hagués donat una repetició d'eleccions?", ha preguntat.