La majoria demòcrata de la capital planta cara a 'l'amo' Martí i la resta de comuns per les transferències

La majoria demòcrata de la capital planta cara a \'l\'amo\' Martí i la resta de comuns per les transferències
  • Una piulada de la consellera menor Mònica Codina envia un dard enverinat al seguidisme que es fa del cap de Govern
  • La cònsol major d'Andorra la Vella s'alinea amb el PS en relació amb el fet de donar més pes a la població en distribuir els diners

La majoria demòcrata del comú d’Andorra la Vella, amb la seva cònsol major al capdavant, Conxita Marsol, presenta batalla al cap de Govern, Toni Martí, i la seva proposta de Llei de transferències, que ha de garantir un repartiment fix anual de 55 milions d’euros entre els comuns amb una fórmula -lligada al PIB i amb tot un seguit de paràmetres i requisits concrets- que no faci variar massa l’actual distribució de recursos. I no només el comú de la capital planta cara a Martí. A més, lamenta que la resta de corporacions, pensin el que pensin, no aixequin mai la veu contra el Govern o els seus posicionaments malgrat que no hi estiguin d’acord.

Una piulada de la consellera menor i responsable de la política turística i comercial de la parròquia, Mònica Codina, referint-se a “la voz de su amo” en relació a les transferències, al fet que “estem sols” o que es porten “24 anys de solidaritat” ha estat entès per tots els consultats com un dard enverinat cap a la resta de cònsols i corporacions, la immensa majoria de les quals controlades per DA. El comú d’Andorra la Vella s’ha alineat amb les tesis i propostes del Partit Socialdemòcrata (PS) que defensen que el criteri de la població sigui més important que la territorialitat a l’hora de repartir les transferències.

La referència a “la voz de su amo” podria anar directament lligada a la cònsol d’Escaldes, Trini Marín, i, per extensió, a la majoria demòcrata escaldenca, atès que el criteri poblacional també l’afavoreix i molt. Però per molt que hi hagi xiuxiueig per sota de la taula o després de les reunions, les trobades són una bassa d’oli. Segons fonts consultades, ben pocs participants prenen la paraula en les discussions, en les trobades. El cap de Govern, Toni Martí, algunes vegades amb el suport de la secretària d’Estat de Relacions Institucionals, Consol Naudí, sol portar la veu cantant.


La majoria de cònsols no baden boca en les reunions que es fan per negociar el nou marc sobre les transferències


I entre els que hi intervenen amb un cert sentit, sigui quin sigui el seu posicionament, i exposen plantejaments, divergents o convergents, hi ha quatre o cinc persones més. En tot cas, es compten amb els dits d’una sola ma. Conxita Marsol és una de les intervinents assídues, igual com el cònsol de la Massana, David Baró, o el líder parlamentari del PS, Pere López. I poca cosa més. Alguns dies intervé el cònsol lauredià Josep Miquel Vila, que mira de solucionar via transferències l’actual problema d’endeutament comunal de Sant Julià. També pren la paraula en algunes ocasions el president suplent del grup parlamentari liberal, Jordi Gallardo. I res més.

Marsol i la majoria demòcrata de la capital s’haurien enrocat en defensa el criteri de població juntament amb el PS. Però Martí sembla que els desactivarà aliant-se amb els liberals, a qui la posició governamental en matèria de transferències ja els sembla bé. D’entrada, el cap de Govern estaria tranquil preveient que per a les competències tindria el suport dels socialdemòcrates -cal una majoria qualificada- i en el cas de les transferències rebria l’aval de Ld’A. Però darrerament el PS ha deixat clar que les dues lleis han de ser un sol bloc. I que donen suport a les dues o a cap (o s’hi abstenen, vaja)

En conseqüència, sembla que ara és més probable que els liberals acabin avalant els dos textos. Perquè, afirmen les fonts, malgrat algunes reticències a aspectes puntuals en relació amb les competències, Ld’A mai no s’hauria mostrat totalment contrari a donar suport a la proposta teixida entre l’executiu i els comuns, entre els quals només dissenteix, una mica, el de la Massana que, curiosament, és, tot i la distància, el més proper als liberals.

Amb tot, cal veure quines conseqüències pot tenir que s’acabi tirant endavant un text amb uns requisits als quals s’oposa el principal comú del país i que des de les comunals del 2015 està alineat amb el Govern. Algunes fonts han assegurat que una de les jugades de Marsol seria collar fort amb el tema de les transferències per mirar si així, per fer-la baixar del burro, el Govern li confirma que l’edifici ‘The Cloud’ tira endavant i que el casino anirà en algun indret d’Andorra la Vella.