La llei òmnibus injecta 200 milions a l’economia i anul·la els acomiadaments per força major

El text inclou fins a 130 milions en crèdits sense interès per pagar despeses de funcionament o hipoteques pels locals, així com la prohibició de fer fora treballadors al•legant la crisi del coronavirus

Un instant del discurs.

La llei òmnibus ja està al Consell General. El text té la voluntat d’intentar pal·liar els efectes sobre l’economia de la crisi del coronavirus i preveu una injecció, entre les diferents mesures, de fins a 200 milions d’euros al teixit productiu, dels quals fins a 130 milions d’euros en préstecs a cost zero per fer front a despeses de funcionament i hipoteques de locals. També s’assumirà cotitzacions, incloses les dels autònoms, de la Caixa Andorrana de Seguretat Social  i salaris d’aquells pares o mares que no puguin anar a treballar –si és que ho fan en negocis encara oberts- per haver de fer-se càrrec dels fills a causa del tancament de les escoles. Les mesures seran d’aplicació des del 13 de març. I, entre elles, la prohibició d’acomiadar gent, almenys si el motiu esgrimit és la “força major” que suposa l’emergència sanitària. Tots els que s’hagin comunicat per aquest motiu des de l’inici de la crisi, ara fa dos divendres, seran nuls.

El cap de Govern ha detallat les principals mesures del text en una compareixença televisiva aquest dissabte al vespre. Ha deixat clar que davant una crisi excepcional cal adoptar mesures que també ho són, via un text que ha estat fruit del treball conjunt de tots els grups parlamentaris, tant de la majoria com de l’oposició. En global, les mesures suposaran una injecció de fins a 200 milions d’euros. D’ells, 60 en préstecs a interès zero per fer front a despeses de funcionament –salaris inclosos- i 70 per a les quotes d’hipoteques i crèdits dels locals. Serà el Govern qui assumeixi aquests interessos que, gràcies a l’acord amb sector financer, seran “molt baixos”.

Un altre punt clau del text és que, finalment, s’ha acceptat el clam rebut per part de bona part de la societat perquè es fixi per escrit que cap empresa podrà fer acomiadaments posant la crisi com a causa “de força major”. Per tant, no es podrà fer fora treballadors al·legant la davallada de l’activitat provocada per l’emergència sanitària. A banda, la llei serà retroactiva fins al passat 13 de març, inici de la crisi a Andorra. Per tant, tots els que s’hagin produït des de llavors quedaran anul·lats.

El text també inclou el pagament de les cotitzacions a la CASS. dels autònoms que no puguin realitzar la seva activitat. Aquest ajut està valorat en uns 10 milions mensuals. A banda, hi ha la previsió de fer-se càrrec del salari d’aquells treballadors que, pertanyen a alguna empresa que encara pugui obrir, hagin de romandre a casa per cuidar dels nens, en estar aquests sense escola.

Espot es compromet a injectar més diners i prendre més mesures si la crisi s'allarga en el temps

Segons Espot, amb el Covid-19 sembla que s’ha “certificat la fi de l’era de les certeses absolutes” i per tant, “no sabem amb certesa quan durarà” l’aturada econòmica ni en quina situació es reprendrà el país una vegada passi l’emergència sanitària. “No tinc totes les respostes”, ha afirmat el màxim responsable governamental, que ha afegit que tampoc no la tenen ni els ministres ni cap dirigent mundial.

El cap de l’executiu ha assegurat que és “encara més incerta” l’evolució de la crisi econòmica i social que la sanitària, sobre la qual el Govern espera que “la setmana que ve serà probablement la més complicada”, i per tant no ha descartat que es puguin haver d’adoptar més mesures en propers dies i s’hagin de destinar més recursos a pal·liar el debastament que comportarà la crisi del coronavirus.

Si no n’hi ha prou amb l’acordat aquestes darreres hores i que dilluns s’hauria d’aprovar al Consell General “farem més” i “si cal injectar” més diners, tot i les limitacions, ha recordat, del Govern, “els trobarem, no en tingueu cap dubte”. Espot ha assegurat que es vol mantenir tant com es pugui el teixit econòmic del país “salvaguardant” els llocs de treball i els salaris. “Allà on no arribi la certesa arriba la voluntat”, ha afirmat el cap de Govern abans de tancar la seva al·locució amb un “visca Andorra”.