La Justícia obliga a repetir un concurs que va servir per triar el 2015 set oficials de policia

Dos sotsoficials que participaven en el procés han defensat als tribunals que la valoració dels candidats no s’havia fet correctament i el Tribunal Superior els ha donat la raó

Xavier Espot en un acte patronal de la policia el 2018, quan era ministre d'Interior i Justícia.
Xavier Espot en un acte patronal de la policia el 2018, quan era ministre d'Interior i Justícia.
La sala administrativa del Tribunal Superior (TS) ha tombat el concurs que el 2015 es va fer per escollir set nous oficials per a la policia, en un moment en què el cos havia quedat desproveït de comandaments després d’una onada de jubilacions al cos per l’aprovació del nou sistema de pensions de jubilació. La recent decisió del tribunal és producte del recurs interposat per dos dels sotsoficials que es van presentar al procés de selecció i que van mantenir des del primer moment que, com a mínim, s’havia fet una indeguda valoració d’alguns dels barems que calia puntuar.

Les divergències en les formes d’avaluació van ressortir des del primer moment. La polèmica, però, anava més enllà. El concurs va estar marcat per ombres que anaven una mica més enllà dels mals càlculs. Es va arribar a posar en entredit el procés tot assenyalant que des de la cúpula d’Interior, que llavors ocupava l’actual cap de Govern, Xavier Espot, s’hauria volgut promoure gent afí. En tot cas, tant des del ministeri com des de la direcció de la policia sempre es va mantenir que el procediment emprat havia estat l’escaient. I així ho va avalar la secció administrativa de la Batllia en primera instància.

La selecció interna va estar marcada per una forta polèmica atès que hi havia la sospita que s’hauria volgut premiar comandaments afins, almenys, a la cúpula del cos

Els dos sotsoficials, però, van recórrer contra la sentència del Tribunal de Batlles i tot just fa pocs dies la sala administrativa del Tribunal Superior hauria resolt el cas de manera definitiva, tot estimant parcialment, segons les fonts, la petició formulada pels dos recurrents. En conseqüència es deixa sense efecte la resolució inicial i s’anul·la també la decisió governamental per la qual l’11 de novembre del 2015 es confirmaven com a oficials les set persones que havien quedat en les set primeres places del concurs convocat. Van ser catorze els candidats que es van presentar. 

A banda dels escollits inicialment, i que ara queden en l’aire, una situació que com ja va passar al cos d’educació acabarà originant una situació complexa malgrat que el nombre d’implicats és menor, hi va haver dos candidats més que van aprovar les proves, però que en quedar per darrera dels set primers no van obtenir la plaça d’oficial. Quatre candidats més van suspendre els exàmens i el catorzè va acabar retirant-se del procés abans d’hora en acabar optant per prejubilar-se.

Amb tot, ara el Tribunal Superior ordena que es faci marxa enrere en el procediment administratiu a fi que es procedeixi a una nova valoració dels candidats al concurs-oposició, d’acord amb els criteris que estableix l’article 20 del Reglament d’accés i promoció interna del cos de policia. Ja al seu dia, i de manera objectiva -més enllà de la brama que si alguns dels opositors havien tingut accés als exàmens, fet que mai no s’ha provat-, es van denunciar errors en els càlculs i que no s’havien calculat, per exemple, el pes de les formacions tal com establia l’esmentat reglament.

Comentaris (28)

Trending