La Justícia americana exigeix al FinCEN que aporti d’una vegada el detall de tota la informació que té sobre el ‘cas BPA’

Una jutgessa de la cort del districte de Columbia considera que l’organisme depenent del departament del Tresor està retenint documentació sense justificar degudament perquè ho fa

La jutgessa responsable del cas, Dabney L. Friedrich (esquerra), i una imatge de la seu formal del departament del Tresor americà.
La jutgessa responsable del cas, Dabney L. Friedrich (esquerra), i una imatge de la seu formal del departament del Tresor americà.
Una jutgessa de la cort judicial del districte de Columbia, als Estats Units, exigeix al FinCEN que d’una vegada per sempre aclareixi quina documentació té sobre el ‘cas BPA’ i que l’aporti a no ser que justifiqui adequadament perquè la reté, cosa que Dabney L. Friedrich considera que fins ara no ha fet de cap de les maneres. La responsable judicial creu que la forma com el FinCEN està intentant ‘amagar’ la informació fins ara no s’adiu al que estableix la pròpia normativa americana.

Friedrich, una prestigiosa jutgessa americana que ha participat en diferents casos controvertits, va dictar el passat 2 de juliol un aute en què dóna de marge al FinCEN fins al 30 de juliol perquè aclareixi de forma definitiva quins documents té en relació al ‘cas BPA’ i perquè s’oposa a entregar-los, perquè considera que les justificacions al·legades fins ara no es poden considerar legals. Així, com a mínim, abans del darrer dia d’aquest mes l’organisme del departament del Tresor americà hauria d’aportar un índex detallat de tots els documents que guarda als seus arxius sobre BPA tot explicant un resum del contingut del document i justificant degudament perquè no vol lliurar-lo.

La decisió del 2 de juliol s’emmarca en el plet que tenen obert els antics accionistes de BPA contra l’entitat que va emetre el ‘Notice’ perquè entregui totes les dades de l’afer

Aquesta decisió s’emmarca en el plet obert pels accionistes de Banca Privada d’Andorra (BPA) fins a la seva nacionalització, els germans Higini i Ramon Cierco, contra el FinCEN per la negativa d’aquest organisme a entregar tots els documents relatius al ‘cas BPA’. La llei FOIA (Freedom Information of Act) permet qualsevol persona poder accedir a la documentació produïda per l’administració americana, que al seu torn pot esgrimir certes limitacions per mirar de frenar els lliuraments. En aquesta ocasió, però, la Justícia americana creu que el FinCEN no està justificant degudament la retenció d’informació. 

El procés judicial està anant anormalment lent, entre altres coses perquè l’afer va experimentar a mitja tramitació un canvi de jutge responsable. Friedrich estableix en la seva part dispositiva de l’aute del 2 de juliol que una vegada lliurat pel FinCEN un nou índex analític i detallat, les parts en litigi han d’acordar com a molt tard fins al 10 d’agost un calendari pel qual es comencin a lliurar els documents. I si no és així, haurà la jutgessa d’imposar una resolució. La que s’escaigui i cregui més ajustada a Dret.

Dabney L. Friedrich dóna de marge a l’organisme de prevenció de blanqueig dels Estats Units fins al 30 de juliol perquè entregui un índex detallat de tot el que té

La jutgessa considera que ni l’índex lliurat fins ara, molt simplista i incomplert però que ja deixa entreveure que hi ha uns quants centenars de pàgines d’informació en què es parlava de BPA, ni la declaració jurada del director en funcions del FinCEN, ni tan sols els documents, molts d’ells irrellevants, que l’organisme ha entregat per intentar desistir els Cierco de la seva intenció de tenir accés a tot el contingut de tot l’arxiu documental relatiu al ‘cas BPA’, “no contenen detalls suficients per determinar si la recerca dels acusats era adequada o si els acusats van invocar correctament les exempcions”.

És a dir, la jutgessa considera que el FinCEN ni tan sols ha demostrat que va fer una recerca adequada en els seus arxius per poder facilitar la totalitat dels documents que els antics accionistes de BPA exigeixen. “Els acusats -pel FinCEN- no han especificat amb claredat a quina categoria funcional pertany cada document retirat, ni han explicat com l'alliberament de les diverses categories funcionals de documents afectaria negativament les investigacions particulars de l'aplicació de la llei”. Per tant, exigeix d’una vegada a l’autor del ‘Notice’ que va servir d’excusa per intervenir BPA, que confirmi "l'estat de les investigacions previstes o pendents” i que detalli quins documents té i perquè es nega a lliurar-los perquè considera que les justificacions donades fins ara són excuses de mal pagador.

Etiquetes

Comentaris

Trending