S'eleven a 113 els casos positius de coronavirus a Andorra amb una afectació alta entre sanitaris i interns al Cedre

Hi ha quinze pacients ingressats al centre hospitalari, tres dels quals a l’UCI, amb 38 professionals de la salut afectats

-
-
L’arribada d’una bona colla de resultats d’analítiques fetes els darrers dies han fet elevar fins a 113 els casos positius de coronavirus al Principat, un dels quals ja ha superat la malaltia, el primer cas, el noi de 20 anys. El contagi entre professionals de la sanitat i la infecció d’interns del Cedre ha fet incrementar força accentuadament el nombre diagnosticats entre aquelles persones a les quals se li fan les proves, que no són pas tots els que tenen símptomes.

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha anunciat les dades actualitzades tot començant per donar el condol als familiars de la persona difunta aquest matí. El titular ministerial ha recordat que l’home, amb patologies respiratòries cròniques prèvies i en fase terminal, hauria contret el coronavirus i això li hauria donat “l’empenta” malaurada cap al desenllaç fatal final.

Hores d'ara hi ha mes de 50 persones en espera de resultat, entre les quals deu estan ingressades a l'hospital i vuit més internades al centre sociosanitari públic de Santa Coloma

Martínez Benazet ha explicat que entre els contagiats hi ha 38 sanitaris. La majoria dels diagnosticats positius presenten quadres de la malaltia banals, no obstant això, hi ha 15 persones hospitalitzades, tres de les quals a l’UCI. Dues ja estaven ingressades des de feia uns dies, i estan estables dins la gravetat, i el darrer ingrés és el d’un home de poc més de 50 anys que va arribar ahir a l’hospital pel seu propi peu i en donar una pneumònia va ser ingressat i intubat.

El ministre també ha matisat la situació que es dóna entre els interns del Cedre. Així, a la mateixa institució sociosanitària hi ha vuit persones positives i vuit interns més que presenten símptomes. A més, hi ha dos diagnosticats ingressats a l’hospital. En un altre ordre de coses, tres nens han donat negatiu les darreres hores. Són tres dels dotze casos que les proves han confirmat que no havien contret la malaltia.

El titular de Salut ha explicat també que fins aquest migdia hi havia més de 50 persones esperant resultats davant les proves fetes pels símptomes que presenten. En aquest sentit. Martínez Benazet ha explicat que hi ha deu sospitosos ingressats a l'hospital, vuit més internats al Cedre i unes 35 persones esperant diagnosticats des dels seus respectius confinaments domiciliaris.

Tots els professionals que tracten malalties són benvinguts

El ministre de Salut ha reconegut que com a mínim un professional del país que prestava servei a l'exterior ha tornat al Principat per poder ajudar en les atencions sanitàries i que l'oferta de professionals de l'àmbit mèdic en un sentit ampli "la valorem molt". Martínez Benazet ha explicat que "haurem de comptar amb tots els professionals que tenen relació amb les malalties" i que experts en veterinària, per exemple, poden participar en l'elaboració dels estudis epidemiològics que s'estan fent per arribar tant com es pugui a la base dels infectats.

Es posa en marxa de manera controlada i sempre amb criteris estrictament mèdics la prova pilot del tractament preventiu contra la malaltia

En aquest sentit, el ministre ha reconegut que es voldria fer tantes proves (PCR) com es pogués entre la població, una altra cosa és que s'hi arribi. També s'ha iniciat la prova pilot de tractament preventiu a partir d'un protocol establert per dues metges internistes de l'hospital en col·laboració amb el reputat viròleg català Oriol Mitjà. De moment, es fa amb l'estoc de fàrmacs necessaris del qual ja es disposava al Principat i s'espera que arribi més material tan aviat com es pugui. Són els experts, ha deixat clar Martínez Benazet, els qui decideixen quin és el 'públic objectiu' del tractament de prova.

Finalment, i tot i remarcant la necessitat de quedar-se confinats a casa i de mantenir hàbits saludables i una higiene d'alt nivell, el màxim responsable polític de la sanitat del país ha reconegut que a nivell mundial "s'estan reportant cada vegada més casos aïllats de gent jove afectada de forma greu" pel coronavirus. Ha recordat que els dos casos més greus al Principat, a banda del difunt de 88 anys i una senyora de 87, tenen poc més de 50 anys i no tenien aparentment patologies prèvies associades. Joan Martínez Benazet ha insistit, també, en el desconeixement que hi ha sobre la malaltia i la reacció que té el virus cada vegada que fa una mutació, amb la qual cosa tot plegat fa encara més difícil combatre'l.

Comentaris (6)

Trending