La gestió del coronavirus retarda l’acord perquè pacients de l’Alt Urgell sigui atesos a Andorra

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, es reuneix a Madrid amb el seu homòleg espanyol, Salvador Illa, i confirmen la voluntat de tirar endavant el pacte supraestatal

-
-
L’acord entre Andorra i Espanya per tal que pacients de l’Alt Urgell puguin ser atesos a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell molt probablement serà una realitat però haurà d’esperar. Durant una trobada a Madrid entre el ministre espanyol de Sanitat, Salvador Illa, i el titular de Salut del Principat, Joan Martínez Benazet, les sensacions han estat positives però el representant del govern espanyol ha demanat una mica més de temps atès que la gestió del coronavirus els està desbordant.

D’aquesta manera, la reunió entre els dos màxims representants polítics executius de la sanitat espanyola i andorrana s’ha centrat molt en el problema de l’epidèmia del Covid-19 i en les tasques de cooperació i col·laboració entre les dues administracions en el cas que sigui necessari. De fet, durant la trobada s'han analitzat els acords de col·laboració i convenis ja existents entre ambdós països en matèria de sanitat i s’ha expressat la voluntat de seguir avançant en aquesta col·laboració.

Una de les qüestions en què s’haurà d’avançar és en aquella que ha de beneficiar els usuaris de la sanitat pública de l’Alt Urgell, després que tant l’Ajuntament de la Seu com la Generalitat promoguessin la iniciativa. Però són Andorra i Espanya els qui han de segellar un acord i, en aquest sentit, fonts polítiques han assegurat que de la trobada entre Illa i Martínez Benazet n’han sorgit “sensacions positives” i “la voluntat de totes dues parts de donar una resposta afirmativa”. De fet, s’està avançant en un marc legal que doni cobertura a la col·laboració amb l’Alt Urgell però Illa i el seu equip haurien demanat més temps davant l’afer del coronavirus.

Durant la trobada s’ha tractat la coordinació entre Espanya i Andorra en situacions d'alertes i emergències sanitàries, com podria ser la sospita de casos de coronavirus.  La setmana passada, aquest treball en comú, ja va permetre identificar dues dones que van aterrar a l'Estat veí després de viatjar en el mateix avió amb un afectat diagnosticat uns dies més tard. Així, davant l'avís de les autoritats sanitàries espanyoles del risc d'exposició de les ciutadanes andorranes, el ministeri de Salut va decidir aplicar el protocol preventiu d'aïllament domiciliari. 

 

Comentaris (1)

Trending