La gent gran serà la primera en sotmetre’s als tests d’anticossos que caldrà passar amb cita prèvia

No s’esperarà al resultat de l’impacte de les ‘sortides programades’ per obrir també de manera controlada petits sectors de l’activitat econòmica

-
-
La gent gran i els usuaris dels centres sociosanitaris seran els primers que se sotmetran als tests d’anticossos, que han de permetre saber quina part de la població ha passat el coronavirus i quina no. Malgrat que no s’ha volgut entrar a donar xifres en la compareixença que han fet aquest migdia el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la cap d’epidemiologia del ministeri, Rosa Vidal, s’està a l’entorn només del 10% de contagis entre la ciutadania. Per això cal ser molt prudent en obrir res. La voluntat del Govern es posar en marxa els exàmens sociològics a finals de la setmana que ve. Per passar-los caldrà demanar cita prèvia.

Com ja s’ha anat dient fins ara, hi haurà una doble tongada de tests d’immunologia, “un fet inèdit”, segons que ha recordat el titular de Salut. Entre la primera i la segona prova passaran un parell de setmanes i el doble test permetrà analitzar el comportament que té la malaltia. Cada tongada de proves es farà amb una desena de dies. El sistema que s’emprarà s’està acabant de dissenyar. Però és clar que la ciutadania s’haurà de registrar perquè li sigui atorgat un dia i hora per sotmetre’s a la prova. Hi haurà petits laboratoris repartits en tota la població. S’hi podrà acudir a peu o en cotxe. També es faran testos als centres hospitalari o sociosanitaris i en últim extrem, qui no pugui acudir a cap dels altres dispositius, un equip sanitari es desplaçarà a domicilis particulars.

Per poder fer les proves en una desena de dies cada tongada, es necessitaran diversos voluntaris. Des d’aquesta nit, a través d’una pestanya que s’habilitarà a la web coronavirus.govern.ad, aquelles persones que ho vulguin es podran inscriure com a voluntaris per participar en les proves. Aquells que participaran directament en els ‘screanings’ i que es poden registrar al lloc web a partir d’aquesta nit han de ser professionals sanitaris o tenir formació en matèria biològica o veterinària. Més endavant també es necessitaran voluntaris per a tasques administratives.

Martínez Benazet també s’ha referit a l’obertura d’activitats econòmiques més enllà de les essencials que ja funcionen i del comerç electrònic, que ja està clar que en breu s’activarà. El ministre ha deixat en mans del ministeri d’Economia l’anunci de quins petits sectors empresarials es permetrà obrir de manera molt limitada, amb un control ferreny de l’aforament. Sí que ha dit, però, que serà aviat i que l’obertura es durà a terme “sense haver d’esperar els resultats” de l’impacte que tinguin les ‘sortides programades’ per caminar o córrer que s’autoritzaran a partir de finals d’aquesta setmana.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending