La febre adolescent de fugir de casa posa en alerta pares i institucions 

Fins a cinc usuaris de la Gavernera han arribat a estar ‘desapareguts’ alhora aquest estiu i molts cops són l’esquer d’altres joves que s’apunten a l’aventura d’anar-se’n uns dies del país

-
-
Fins a cinc usuaris del centre d’acollida de la Gavernera han arribat a estar fugats alhora aquest estiu. L’encadenament de festes majors en diverses parròquies i viles del país és un dels punts àlgids, però no només. La situació és més habitual i està més normalitzada del que sembla tot i que cada vegada que es troba a faltar un menor s’activen els protocols establerts, que arriben on arriben. La gravetat del cas, però, és que els darrers temps nois i noies que conviuen amb normalitat amb els seus pares s’han començar a apuntar a una mena de febre adolescent que els porta a marxar de casa sense avisar.

No fa pas gaire setmanes, l’administració, després de la denúncia d’uns pares, va haver d’activar la Interpol i els mossos d’esquadra perquè acudissin a la recerca d’un dels joves menors que havia decidit anar a l’aventura de la mà d’algun dels interns de la Gavernera que ja tenen camí fet i tenen contactes i llocs on anar a dormir fora del Principat. Aquest no és pas un cas únic encara que no se sol arribar mai a l’extrem de posar en alerta els cossos de seguretat veïns tot i que alguns d’aquests adolescents que agafen i marxen acaben travessant la frontera. “Però llavors omplen les xarxes socials de fotografies i se sap ràpidament on són”, admeten les fonts consultades, que reconeixen certa preocupació. Dels pares i de les institucions, que no sempre tenen els recursos per afrontar complicacions com aquestes. A la policia, per exemple, el nombre d’agents destinats a casos de menors arriba fins on arriba.

Ara mateix hi ha almenys una interna del CAI de la qual no se’n sap formalment el parador; no es va presentar a dormir el dia 20; amb anterioritat havia estat onze dies fugada

Ara mateix hi ha com a mínima una usuària de la Gavernera, una noia de 15 anys, de la qual, almenys formalment, no se’n sap el parador. El 20 de setembre es va activar la policia davant el fet que no es va presentar a dormir al centre. No era la primera vegada. De fet, aquesta fugida arribava després d’uns dies de comportament normal, però aquest havia estat precedit d’onze dies de desaparició. I com que la menor en qüestió ni treballa ni estudia, a vegades costa molt més detectar amb celeritat la fugida. I és que, recorden les fonts, la Gavernera, amb les seves múltiples dependències, és un centre obert, no és pas un centre de reclusió. Més encara, els menors conflictius són una clara minoria, però destaroten en molts casos la resta del grup.

Mentre alguns dels pares que tenen normalment atribuïda la guarda i custòdia dels seus fills i conviuen aparentment sense problemes lamenten que no hi hagi més mitjans per resoldre fugides puntuals ni més implicació de les institucions, fonts de l’administració expliquen que els protocols estan molt ben definits i s’activen sempre alhora que, certament, s’arriba on s’arriba. En aquest marc, i en relació amb menors tutelats per l’Estat, les fonts consultades asseguren que hi ha casos en què els familiars, els pares, saben de la desaparició dels seus fills i, fins i tot, “tenen ple coneixement d’on estan; de vegades els amaguen els tiets, un amic…” Per això, en algunes ocasions els cita la Batllia i els avisa que si no expliquen on és el menor en qüestió poden estar cometent un delicte.

L’administració admet que en el centre d’acollida hi ha una malaurada barreja d’interns i que només una minoria són els realment conflictius, però destaroten la resta

Les fonts consultades admeten que la solució no és fàcil, alhora que reconeixen que en el cas de la Gavernera hi ha una barreja evident de problemàtiques massa heterogènies que acaba posant en risc infants que no haurien de tenir cap dificultat més enllà del fet de haver caigut en una família desestructurada motiu pel qual se n’ha retirat la tutela als seus pares biològics. Quant a les fugides, a les desaparicions, l’administració andorrana manté molt bona relació amb els seus homòlegs especialment catalans. Per diverses raons. Perquè tenen una llarga experiència amb centres oberts de menors, perquè les fugides d’usuaris d’aquests centres es donen a diari i a desenes, perquè al final hi ha adolescents del Principat que acaben ingressant en algun d’aquests centres i perquè la immensa majoria de nois i noies que s’apunten a la febre de marxar de casa acaben passant la frontera en direcció a Barcelona o altres punts de la geografia catalana.

“Els nois i noies del CAI tenen camí fet i obres la porta a altres joves”, expliquen alguns dels pares amoïnats per la situació i que han vist com el seu fill o filla marxa de casa sense avisar i sense donar notícies en uns dies fins que o per les xarxes socials deixen rastre o acaben contactant perquè s’han cansat de l’aventura o s’han quedat sense diners per continuar allargant la fugida. Evidentment i sortosament no és una constant. Però hi ha casos. I les darreres setmanes n’hi ha hagut almenys tres. Sempre hi sol haver algun adolescent usuari de la Gavernera entre el petit grupet que ha decidit ‘veure món’.

Reestructuració

Conscient que en part l’ambient que genera una minoria d’usuaris no és el millor per al conjunt de residents al CAI, l’administració, amb el ministeri d’Afers Socials al capdavant, està accelerant, després d’un notable retard, el Centre de Reeducació Intensiva (CREI) que s’ha d’ubicar a l’antiga residència Sola d’Enclar. Segons les fonts consultades, ara mateix ja hi hauria acabat el projecte executiu de la remodelació de l’antic geriàtric. A principi d’any 2020 s’hauria d’activar i la posada en servei d’aquesta nova eina hauria de permetre treure de la Gavernera els adolescents més conflictius i la problemàtica dels quals res no té a veure amb els que haurien de ser els usuaris de referència al CAI. Una cosa són infants que han estat retirats de les seves famílies per problemes dels progenitors i una altra situació són aquells adolescents amb una conducta anòmala.



 

Joves que presenten des de trastorns alimentaris a, en molts casos, addiccions. Especialment addiccions a les drogues. En aquest sentit, les fonts consultades afirmen que hi ha un petit grupet que fa anar els porros com l’aigua, amb les conseqüències que això té a llarg termini. L’entrada en servei futura del CREI permetrà ingressar allí els adolescents amb trastorns de conducta. Fer-ho en règim de reclusió i, és clar, sota l’ordre de l’autoritat judicial, un element que dóna sempre més força a tot plegat. Alhora, des de l’administració també es projecta una ampliació de l’edifici històric de la Gavernera, el centre que hi ha a tocar de l’escola Sant Ermengol. Es té sobre la taula el projecte d’excavar una penya rocosa que hi ha a tocar de les actuals instal·lacions i fer-hi un edifici annexe i així donar una mica més d’aire al conjunt d’usuaris.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending