La família Cachafeiro està disposada a portar el ‘cas Punt de Trobada’ a Estrasburg

Els explotadors del centre comercial lauredià presenten un recurs d’empara al Constitucional mentre el comitè d’empresa té previst reunir-se aquest dimecres amb el cap de Govern

El Punt de Trobada o com s\'aproxima una \'dura\' batalla judicial
El Punt de Trobada o com s\'aproxima una \'dura\' batalla judicial
La família Cachafeiro està disposada a portar el plet sobre el Punt de Trobada davant el Tribunal Europeu dels Drets de l’Home (TEDH), a Estrasburg. El pas previ consumat aquest dimarts és la interposició d’un recurs d’empara davant el Tribunal Constitucional. Les societats que exploten el centre comercial de Sant Julià consideren que no només s’ha acordat el seu desnonament a partir d’un procediment que no toca sinó que s’ha fet en base a una llei que no seria d’aplicació per al contracte que els unia als Mallol, els propietaris del terreny on es va bastir l’immoble comercial.

Les societats a través de les quals els Cachafeiro operen al Punt de Trobada consideren que el procés legal que hores d’ara comportaria el desnonament del magatzem els hauria vulnerat el dret a la jurisdicció i l’accés a un procés degut. Consideren els encara gestors del Punt de Trobada que la sentència dictada en contra dels seus interessos no està degudament raonada i, a més a més, s’ha recorregut a un procediment ad hoc per poder justificar el desnonament. 

Des que els Cachafeiro es van oposar a la demanda de desnonament, a banda del tema penal i el suposat frau contractual, sempre van posar sobre la taula que el procediment abreujat establert en la Llei d’arrendaments de finques urbanes “no està concebut per relacions complexes” com es considera que és la relativa al lloguer de la finca on es va bastir l’edifici que acull l’hipermercat. Però a banda d’això, en el recurs d’empara al TC es remarca que la legislació esmentada, del 1999, contenia una disposició per la qual es considerava que aquella normativa era d’aplicació per als contractes signats a partir de llavors, “i aquest es va signar 17 anys abans”, recorden les fonts en relació amb el contracte entre els Cachafeiro i els Mallol. Per tant, es demana que es deixi sense efecte la sentència de desnonament.

Si el Constitucional no acull les raons esgrimides en el recurs d’empara, els Cachafeiro, analitzada la situació amb els seus assessors legals, ja tindrien més o menys clar que acudiran als organismes internacionals. En concret al Tribunal d’Estrasburg. Les fonts consultades han assegurat que encara que hi ha la imatge que la Cort Europea sols avalua qüestions relatives als drets humans i a la vulneració de drets fonamentals, també tot sovint tracta, i resol, situacions derivades de l’aplicació del procediment civil. I en aquest marc el conflicte legal al Punt de Trobada, tal i com està plantejat, hi cabria perfectament.

Fractura entre el personal

Mentre la propietat continua defensant el que considera vulneracions procedimentals que la perjudiquen, els treballadors també miren d’anar avançant en la seva lluita. Però ja no hi ha la unanimitat que hi havia hagut. Representants del comitè d’empresa es reuneixen aquest dimecres a la tarda amb el cap de Govern, Xavier Espot, per exposar-los la situació per la qual estan passant. L’interrogant, admès per diverses fonts, és saber fins a quin punt el comitè realment és la veu de tot el personal.

En efecte, segons les fonts consultades, al Punt de Trobada hi ha una clara divisió entre els càrrecs de comandament, que serien molt propers a la propietat, i la resta de treballadors, que el que volen és que s’acabi d’una vegada l’agonia i que se’ls asseguri una feina en condicions i un salari digne i poder passar pàgina a un capítol que fa massa que dura i que els manté en una situació d’inestabilitat continuada. 

Caldria veure, han afirmat les fonts, si el comitè d’empresa representa totes les sensibilitats laborals i els neguits del conjunt de la plantilla o és majoritàriament format per comandaments i treballadors administratius, que serien, asseguren les fonts, els qui es mantenen més al costat dels Cachafeiro. Sia com vulgui, la situació socioeconòmica de prop de mig miler de persones més les seves famílies és clar que perjudica.

Comentaris (11)

Trending