La desviació de la Massana podria costar més de 70 milions

Els grups de la majoria entenen que ara cal prioritzar la millora del tram viari entre la frontera catalana i la capital i alerten que el vial podria tenir efectes negatius pel comerç del poble

-
-

La desviació de la Massana tindria un cost d’uns 70 milions d’euros. O, fins i tot, superior. Aquest és el càlcul que té fet el ministeri d’Ordenament Territorial, segons el projecte que en el seu dia estava inclòs al pla sectorial d’infraestructures viàries. Aquest és un dels motius que, per ara, des del Govern i els grups parlamentaris que li donen suport hagin preferit centrar els esforços en altres projectes, principalment la finalització del vial de Sant Julià de Lòria i, ja a mitjà termini, millorar tot el recorregut de la carretera entre la frontera del riu Runer i Andorra la Vella.

La desviació de la Massana, que hauria de servir per reconduir bona part del trànsit que ara travessa el centre del poble com a punt de pas per accedir a Ordino, s’ha tornat a posar sobre la taula aquestes darreres setmanes durant el debat del pressupost a la comissió de Finances del Consell General. Una de les esmenes presentades pel grup parlamentari socialdemòcrata preveia desviar bona part dels fons previstos en plurianuals pel ja descartat heliport a Tresoles cap a aquest projecte. La proposta, però, ha estat refusada per les bancades de la majoria (Demòcrates, Liberals i Ciutadans Compromesos). El debat, però, no s’acabarà aquí, ja que des de la formació vermella hi ha la voluntat de portar-lo al ple de la cambra via reserva d’esmena.

Entre els moitus per posposar el projecte hi l'elevat cost però també la por a l'impacte que pot tenir al comerç de la Massana

Fonts dels grups de la majoria expliquen que són varis els motius de la seva negativa. El primer, el fet que amb els fons que preveia transferir el PS, no hi havia, ni de lluny, prou diners per abordar un projecte tan important com el del vial massanenc. Tot just eren uns deu milions quan el cost estimat pel ministeri d’Ordenament Territorial, apunten les fonts consultades, ascendiria a uns 70.

I aquest càlcul, a més, no està actualitzat. De fet, fa temps que es va fer. Justament, quan ara fa uns anys es va presentar el pla sectorial d’infraestructures viàries. Per tant, probablement aquesta xifra podria ser superior, ja que els costos han evolucionat a l’alça al llarg d’aquest temps.

Fonts del grup de la majoria, a més, destaquen que, al seu entendre, la prioritat ara ha de ser millorar l’accés al país des de Catalunya. Així, un primer pas és finalitzar el vial de Sant Julià i, després, apostar per altres accions que dotin de més capacitat d’absorció del trànsit la xarxa viària entre la frontera i la capital. Mirar, expliquen, si és factible que tot aquest tram disposi de dos carrils per sentit.

Un altre punt que, a l’entendre de la majoria fa aconsellable ser prudent amb la desviació de la Massana és els efectes que podria tenir en l’economia de la població. En aquest sentit, recorden l’impacte que, en el seu dia, va provocar l’obertura de la variant d’Encamp i apunten que molts comerciants de la parròquia no volen que una situació similar es pugui repetir.

Comentaris (10)

Trending