La demanda dels inspectors de treball pel greuge amb els forenses fa taca d’oli

Com a mínim el sindicat policial i el de l'administració general s’adheriran a la reclamació dels funcionaris que fan el control laboral i altres col·lectius analitzen la qüestió de les guàrdies

-
-
La demanda presentada pels cinc inspectors de treball en la plantilla fixa de Govern pel greuge que consideren que l’administració està fent qualificant les guàrdies dels forenses d’una manera i les seves d’una altra no serà l’única. Diversos col·lectius de funcionaris estan estudiant la situació i com a mínim el sindicat policial CFPA i el de l'administració general (Sipaag) ja tenen decidit adherir-se a la demanda entenent que hi ha diversos treballadors d’aquest departament, siguin uniformats o no, que tot sovint estan de guàrdia. I que les guàrdies, justament, formen part habitual de la seva feina.

Reglamentàriament hi ha un terme cabdal en tot plegat: estructural i, per oposició, no estructural. El primer vol dir, en el cas de les guàrdies, que aquestes són un element més de la feina. És a dir, que el funcionari en qüestió, de forma usual, ha d’estar de guàrdia en el marc de la seva feina. Allò no estructural es podria traduir com a puntual, esporàdic, de tant en tant, de manera molt extraordinària. En la nova reglamentació de complements laborals de l’administració, la guàrdia dels forenses s’ha establert com a estructural. És a dir, que estar de guàrdia forma part de la feina habitual. Per a la resta de funcionaris s’ha definit la guàrdia com a no estructural.

L'administració només reconeix, per ara, la guàrdia dels forenses com a part de la feina ordinària, mentre que per a la resta de funcionaris es considera una tasca puntual

I a partir d’aquí, s’ha establert un preu de la guàrdia molt superior per als forenses que per a la resta de col·lectius. Ja van dir al seu dia els inspectors de treball, que han presentat una demanda que ja ha estat admesa per la Batllia, que la qüestió no era poder cobrar com els forenses, que aquest seria un altre debat, sinó que es reconegui que en la seva feina les guàrdies són habituals. Formen part de la feina ordinària. I que, per tant, volien que a aquest nivell, s’equiparessin les seves guàrdies a les dels forenses. El preu seria un debat posterior que caldrà afrontar.

Doncs la mateixa naturalesa de la reclamació feta pels inspectors de treball és la que consideren que poden fer els policies o els treballadors que presenten serveis per al cos de policia. En aquest sentit, les fonts consultades han recordat que hi ha molts departaments del cos que assumeixen permanències i guàrdies de forma constant. Una altra cosa és que l’individu que està de guàrdia vagi rotant i en ser un col·lectiu més gran que el dels forenses, els toqui estar de guàrdia més de tant en tant que no els responsables de la medicina legal, que normalment estan setmana sí, setmana no, de guàrdia.

D’aquí que tant CFPA com Sipaag (els veterinaris, els xòfers i d'altres funcionaris farien habitualment guàrdies) estiguin ja preparant, amb els seus assessors jurídics, l’adhesió a la demanda ja admesa a cinc inspectors de treball -fonts del col·lectiu policial han recordat que ja hi ha massa greuges, com per exemple, el complement mensual que rep un especialista dels TEDAX (19 euros) vers la majoria d’especialitats dels bombers, que perceben uns 50 euros mensuals de complement- i que d’altres departaments de l’administració que assumeixen guàrdies amb regularitat estiguin estudiant la situació per dur a terme el mateix pas.

-

Relacionat

Revolta dels inspectors de treball perquè se'ls tracta diferent que als forenses

Comentaris

Trending