La connexió 'andorrana' de la màfia ucraïnesa desmantellada a Barcelona i la Costa Brava

Comentaris

La connexió \'andorrana\' de la màfia ucraïnesa desmantellada a Barcelona i la Costa Brava
La connexió \'andorrana\' de la màfia ucraïnesa desmantellada a Barcelona i la Costa Brava

El desmantallament d’una xarxa mafiosa ucraïnesa a Catalunya -a Barcelona i la Costa Brava essencialment- té efectes al Principat. Alguns dels vehicles d’alta gamma comissats a la banda i, probablement també, alguns dels comptes bancaris bloquejats -o que s’han de bloquejar- són andorrans. Alguns dels implicats tindrien, segons fonts coneixedores del cas, la residència passiva a Andorra.

L’esclat de l’operació es va donar dilluns. Per ordre d’un jutjat de Barcelona i sota la coordinació de la fiscalia anticorrupció, agents especialitzats dels mossos d’esquadra i de la policia nacional espanyola van practicar escorcolls en setze domicilis (especialment a la Ciutat Comtal, a S’Agaró i a Sant Feliu de Guíxols) i va detenir onze persones. Entre els arrestats hi hauria un conegut empresari armeni: Arman Mayilyan, propietari del restaurant de cuina japonesa ‘Yubari’, situat a l’avinguda Diagonal de la capital catalana.

Per ordre judicial, l’esmentat establiment s’ha clausurat. Els investigadors creuen que el restaurant servia per fer aflorar una part dels diners il·lícits que la banda movia. Es calcula que, pel cap baix, l’organització hauria blanquejat els darrers temps uns deu milions d’euros d’origen il·legal i que procedien, en gran mesura, de Xipre i les Illes Verges.

L’operació ‘Variola’, que és així com s’ha batejat, hauria permès descobrir el luxe amb què vivien els components de l’organització, que se solien moure amb vehicles d’alta gamma, alguns matriculats al Principat. Entre els cotxes ‘andorrans’ hi hauria tant cotxes luxoses actuals (un Porsche per exemple) com clàssics de cert nivell (un Mercedes). També s’han comissat utilitaris. S’han confiscat joies, diners i s’han bloquejat comptes.

Entre els onze detinguts, la majoria dels quals han ingressat a la presó aquest dijous, hi ha ciutadans ucraïnesos, russos i armenis. Estan acusats, entre d’altres, de presumptes delictes de blanqueig de capitals, de falsedat en document oficial i de delictes contra la Hisenda Pública. Un dels ‘modus operandi’ més habitual consistia en adquirir societats que ja estaven constituïdes. Al cap de molt poc temps, hi injectaven diners procedents de Xipre o les Illes Verge i, amb aquest capital, adquirien, a través de les empreses, béns immobles, que també s’haurien segrestat.

Comentaris

Trending