La CEA afirma que l'economia ha caigut un 30% aquest mes

Els efectes del coronavirus impulsa mesures com donar vacances avançades als treballadors o ajornar el pagament de l'IGI

La CEA i diverses associacions s'han reunit aquest dimarts per analitzar la situació derivada de la pandèmia.
La CEA i diverses associacions s'han reunit aquest dimarts per analitzar la situació derivada de la pandèmia.
El president de la CEA, Gerard Cadena ha dit aquest dimarts que l'economia ha caigut un 30 % durant aquests primers dies del mes de març respecte al mateix mes del 2019.  Cadena ha fet aquestes declaracions després d'una reunió amb diverses associacions sectorials i entitats col·laboradores per tal de valorar la possible afectació del coronavirus a Andorra i estudiar les possibles mesures per avançar-se als inconvenients que pugui generar la situació.

Cadena ha manifestat que cal estudiar unes mesures que siguin bones per a l'empresariat i per als assalariats."Hem constatat que hi ha en la majoria dels sectors una pèrdua de vendes que afectarà al compte d'explotació de les empreses".

El president de la CEA ha indicat que "hi ha una gran preocupació" i ha afegit que hi ha empreses que pateixen problemes d'abastiment, especialment de productes procedents de la Xina i d'Itàlia, com per exemple marbre.

Pel que fa a la resta d'importacions, ha manifestat que no hi ha problemes ni amb els carburants ni amb els productes de primera necessitat. La preocupació, segons Cadena, es gran en la restauració, en el comerç, els hotels, les estacions d'esquí i les agències de viatge. També es veuen afectats altres sectors com el del transport de passatgers i de mercaderies.  Les empreses de logística ja treballen amb escenaris de dificultats.

A la reunió han sorgit diverses propostes que es reculliran i es portaran al Govern. "Intentarem forçar també una reunió del Consell Econòmic i Social perquè allà està representada la patronal, els sindicats i el Govern per aconseguir que aquests protocols, aquestes mesures, es puguin activar el més ràpid possible".

La CEA també treballa en mesures davant un hipotètic empitjorament de la situació econòmica. Si aquest empitjorament finalment s’acaba produint, la patronal reclama que s’estudiïn accions com un fraccionament, ajornament i flexibilització del pagament d’impostos i cotitzacions; un possible programa de crèdits tous per a empreses en situació de dificultat real a causa del COVID-19 i mesures extraordinàries a la Caixa Andorrana de Seguretat Social.

Així mateix, també s’estan estudiant mesures de caràcter laboral, com la possibilitat de realitzar vacances obligatòries en empreses que es vegin forçades a tancar les seves portes o a cessar la seva activitat durant un temps a causa del COVID-19 o de la davallada total de l’activitat Pel que fa als temporers, les estacions d'esquí afrontaran el tema durant una trobada aquest dijous.

També aquest dijous, la patronal es reunirà amb el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo.

 

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending