La Batllia i la policia eren conscients que el pres de la Comella presentava un alt risc de fugida

Mentre l'intern no va tornar a la presó, el ministeri d'Afers Exteriors va reactivar els contactes amb Espanya i França per insistir en la necessitat de signar un conveni

-
-

El pres, que és un ciutadà espanyol, va ser autoritzat per la Batllia a traslladar-se a Espanya sense cap mena de vigilància i en règim de total llibertat. Malgrat el compromís de tornar, no ho va fer quan se l'esperava. Davant d'aquesta situació, el ministeri d'Interior afirma que la Batllia i el departament de la policia estaven al corrent que aquest intern presentava un risc de fugida important. Però, és evident que malgrat aquest coneixement el van marxar a Espanya per tal de sotmetre's a una prova mèdica que no se li podia realitzar al Principat.

Quan a l'octubre i en vista que l'intern no tornava a Comella, el ministeri d'Afers Exteriors va reactivar els contactes amb els països veïns, Espanya i França, posant sobre la taula la necessitat de signar un conveni que es possibilités la cooperació penitenciària. D'aquesta manera, el 16 d'octubre es va reunir la primera secretària de l'Ambaixada d'Andorra a Espanya i la subdirectora general adjunta de Relacions Internacionals, Immigració i Estrangeria espanyola. Mentre que, el 18 d'octubre ho van fer ministra Ubach i l'ambaixadora Jocelyn Caballero. Les reunions apunten que és un afer "d'alta complexitat" perquè hi han d'intervenir autoritats competents dels països, com ara el Ministeri d'Afers Exteriors, el Ministeri de Justícia o bé en el cas d'Andorra, la Batllia.

Les fonts consultades del ministeri, també expliquen que el dia 14 d'agost del 2018 ja es va autoritzar la primera sortida del pres a França, que va ponderar el risc de fugida i la salvaguarda de la salut del mateix perquè el pres la malaltia greu que patia que requeria un diagnòstic i de proves que a Andorra eren impossible de fer-li. En aquella ocasió, i tenint en compte que no hi ha cap conveni internacional vigent en matèria de trasllat d'interns de la presó cap a França, ni tampoc cap a Espanya, es va demanar autorització a França perquè el trasllat fos custodiat i per tant, va ser acompanyat per la policia andorrana i escortat en territori francès per efectius de la Gendarmerie.

Etiquetes

Comentaris

Trending