El Tribunal de Corts insisteix que el ‘cas BPA’ “no té cap connexió” amb la ‘policia patriòtica’

La sala que jutja la causa general s’escuda en què només s’avalua l’activitat de l’empresari Rafael Pallardó i descarta suspendre la vista com algunes defenses demanaven fins que no s’aclareixi la investigació de l’atac a la sobirania andorrana

El judici se celebra a la Sala Magna de la Seu de la Justícia.
El judici se celebra a la Sala Magna de la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

Les evidències sorgides les últimes setmanes en relació amb l’actuació de la ‘policia patriòtica’ espanyola, l’existència de la denominada ‘Operació Catalunya’ i els efectes que el comportament al marge de la llei d’autoritats polítiques i policials haurien tingut sobre Andorra i la Banca Privada (BPA) no tenen cap mena de repercussió en el Tribunal de Corts. Almenys la defensa d’alguns dels processats en la causa general han demanat la suspensió de la causa fins, almenys, que no es resolgui la investigació relativa a l’atac a la sobirania andorrana i les coaccions a dirigents de BPA.

La petició de suspensió, segons que ha transcendit aquest dimarts en la represa del judici de la causa general del ‘cas BPA’, s’havia sol·licitat divendres. I s’havia fet en base a dos elements. El primer, perquè es considera que la notícia criminis, el fet que va comportar la intervenció de BPA i l’obertura de la causa que ara es jutja té a veure amb el ‘notice’ del FinCEN que derivaria de tot l’entramat parapolicial il·legal. Per tant, des d’aquest punt de vista s’hauria d’anul·lar el judici. I, en tot cas, i aquest seria el segon element, abans de seguir jutjant la causa caldria veure com acaba el cas que implica Mariano Rajoy, Jorge Fernández Díaz i diversos comandaments polítics i policials espanyols.

Però res de res. Tot i els molts elements que han anat apareixent, el president del tribunal jutjador, Enric Anglada, ha informat que aquest dilluns es va dictar un aute, notificat aquest mateix matí, en què es desestima la pretensió de suspensió del judici. Segons Anglada, el cas que es jutja “no té cap connexió” amb les activitats de la ‘policia patriòtica’. “Estem jutjant una causa concreta relativa a Gao Ping, a la màfia -una paraula que posteriorment ha retirat- xinesa, als comptes del senyor Pallardó.”

Els advocats defensors, en primer terme, a l'esquerra, durant una de les vistes del judici.

Relacionat

Les noves revelacions de l’‘Operació Catalunya’ haurien de fer replantejar el ‘cas BPA’

Per tant, i en vista a aquest fet, i que “no estem en aquesta causa”, en referència a la que afecta l’expresident espanyol i alguns dels seus ministres i “no jutjarem aquesta causa”, s’ha descartat aturar el judici i s’ha reprès la vista. La causa va ser durant molts anys denominada general ja que va ser arran d’aquest cas, que es va posar en marxa per una comunicació del llavors cap de Govern Toni Martí a la fiscalia, que es va intervenir BPA, es va apressar el seu CEO i es van començar a comissar documents que van permetre anar obrint derivades i derivades.

De cop i volta, poc abans de la posada en marxa d’un judici que fa anys i panys que dura tot i nombroses interrupcions, la denominada ‘causa general’ va passar a ser ‘cas Gao Ping’, traient ferro a la globalitat del cas per, justament, poder evitar el que ara es denuncia. L’aparent vincle clar amb totes les maniobres hagudes a Espanya amb l’objectiu d’aturar l’auge de l’independentisme català i, en especial, de mirar d’atacar la família Pujol, que històricament havia tingut els seus comptes a Banca Reig i Andbank, i que almenys per regularitzar una part dels seus fons va acabar usant la plataforma de BPA i Banco Madrid.

Comentaris (20)

Trending