El testimoni del cap de la UIFAnd en el ‘cas BPA’ queda ‘tacat’

Advocats dels processats en la causa general que s’ha de reprendre dilluns incorporen al sumari la carta enviada a Espot per l’exsecretari d’Estat espanyol de Seguretat

Comentaris

Carles Fiñana en una compareixença.
Carles Fiñana en una compareixença. SFGA

La participació del cap de la UIFAnd, Carles Fiñana, com a testimoni en el judici de la causa general del ‘cas BPA’ queda en entredit. Fiñana hauria de ser un dels primers declarants en la vista oral que es reprendrà dilluns una vegada s’obri el torn dels testimonis. Però la carta enviada per l’exsecretari d’Estat espanyol de Seguretat, Francisco Martínez, al cap de Govern, Xavier Espot, i a la instructora de la derivada andorrana de la denominada ‘Operació Catalunya’ el deixa en molt mala posició. I hores d’ara no està clar com s’afrontarà tot plegat.

El que sí és evident és que en les darreres hores el Tribunal de Corts ha rebut l’esmentada missiva i diverses informacions periodístiques per tal que en tingui constància i actuï com consideri més adient. Alguns dels advocats dels processats en la causa que va justificar la intervenció de BPA han tramès al tribunal el document que, com s’ha dit, està incorporat en la causa que investiga a Andorra, entre altres, Mariano Rajoy o el propi Francisco Martínez.

Francisco Martínez en una compareixença al Congrés espanyol.

Relacionat

El número 2 d’Interior al govern de Rajoy acusa l’UIFAnd d’intoxicar el FinCEN contra BPA

Per ara, només s’ha fet arribar la missiva per tal que el tribunal tingui constància que un exalt dirigent espanyol manté sense embuts que des de la UIFAnd s’haurien tergiversat certes qüestions per tal de dur a error el FinCEN o que aquest magnifiqués el que no hauria. Martínez exposa que entre les autoritats andorranes i espanyoles -com per exemple des de les respectives fiscalies- hi havia un intercanvi fluid d’informació. Però que hi va haver qui en va fer un gra massa.

I aquest qui, segons Martínez, és Fiñana. L’exnúmero 2 de Jorge Fernández Díaz deixa veure que Fiñana va tenir un excés de zel i va facilitar informació exagerada, aparentment, tant al Sepblac espanyol com al FinCEN americà. I aquest darrer organisme va deixar sense efecte la ‘Notice’ que va resultar devastadora i, finalment, les autoritats espanyoles també van arxivar els expedients que havia obert el Sepblac perquè no es va poder pas provar el blanqueig de què s’acusava Banco Madrid i, per extensió, BPA.

Carles Fiñana preparant-se per una compareixença pública.

Relacionat

Neguit a l’UIFAnd per les acusacions de l’exnúmero 2 d’Interior d’Espanya

Ara caldrà veure l’evolució del judici de la causa general del ‘cas BPA’. D’entrada, la fiscalia, Alfons Alberca, preveu estar un mes demanant per un conjunt de transferències que hauria fet l’empresari Rafael Pallardó, clau de volta de la causa general. No serà fins després, si no hi ha cap incidència, que començarà el torn dels testimonis. I Fiñana n’és un i dels primers. Caldrà veure després quina volada agafa la carta de Francisco Martínez i quines sol·licituds fan totes les parts en relació amb la missiva o qualsevol altra circumstància que afecti el cap de la UIFAnd.

Comentaris (11)

Trending