Neguit a l’UIFAnd per les acusacions de l’exnúmero 2 d’Interior d’Espanya

Les manifestacions per escrit de l’exsecretari d’Estat de Seguretat espanyol en el marc de la derivada andorrana de la denominada ‘Operació Catalunya’ intranquil·litzen Fiñana

Carles Fiñana preparant-se per una compareixença pública.
Carles Fiñana preparant-se per una compareixença pública. SFGA

Les manifestacions fetes per escrit per l’exsecretari d’Estat de Seguretat espanyol Francisco Martínez en relació amb l’actuació que hauria tingut l’UIFAnd en tot l’entramat que va acabar derivant amb la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA) no haurien agradat gens el cap de l’agència de prevenció, Carles Fiñana, que sentiria que se’l pot posar contra la paret vista la contundència de les afirmacions de Martínez, incorporades ja en la causa de la derivada andorrana de la denominada ‘Operació Catalunya’.

En la carta inicialment enviada al cap de Govern, Xavier Espot, i que vista la seva manca de resposta Martínez va acabar remetent a la batlle que instrueix la causa que l’implica a ell i altres exmembres del govern espanyol com l’expresident Mariano Rajoy, el número 2 del ministeri d’Interior espanyol de l’època indica que hauria estat l’UIFAnd qui hauria remès al FinCEN la informació per anar contra BPA. I que dita informació hauria estat exagerada per l’agència que dirigeix Fiñana, que ja estava al davant de la unitat el 2014 i el 2015, i abans i tot.

Segons les fonts consultades, el cap de l’UIFAnd estaria “intranquil” per les manifestacions que fa Martínez atès que s’interpreta que podria ser la via d’escapatòria dels ex-dirigents polítics espanyols. És a dir, assenyalar Fiñana com el responsable de tot plegat

Segons les fonts consultades, el cap de l’UIFAnd estaria “intranquil” per les manifestacions que fa Martínez atès que s’interpreta que podria ser la via d’escapatòria dels ex-dirigents polítics espanyols. És a dir, assenyalar Fiñana com el responsable de tot plegat. En tot cas, l’exnúmero 2 del ministeri d’Interior espanyol manté entre altres coses que “l’origen de la intel·ligència que ressurt en la Nota del FinCEN no son fonts pròpies ni tampoc fonts espanyoles, sinó informació facilitada directament des del Principat d’Andorra”.

Francisco Martínez exposa que “si, després de les investigacions judicials, es considera que la informació era incorrecta o va ser deliberadament exagerada o fins i tot manipulada, l’explicació no està a Espanya sinó a Andorra”. I hi afegeix: “Dit amb tota claredat: la intel·ligència recopilada pel FinCEN per elaborar la Nota del 10 de març de 2015 té el seu origen a Andorra i en les investigacions realitzades per la UIFAnd”.

L’exnúmero dos de Jorge Fernández Díaz encara carrega una mica les tintes quan manté que els “interessos espuris i, per tant, aliens a la tasca de prevenció i lluita contra el blanqueig de capitals estaven concentrats al Principat d’Andorra i apuntaven més al desig de mostrar una reacció exemplarificant davant els interlocutors financers exteriors i, concretament, davant les autoritats dels Estats Units, com a dinàmiques pròpies de la mala convivència entre entitats bancàries del seu país”.

Francisco Martínez en una compareixença al Congrés espanyol.

Relacionat

El número 2 d’Interior al govern de Rajoy acusa l’UIFAnd d’intoxicar el FinCEN contra BPA

Fiñana, que des del 2015 ja ha estat en molts moments en el punt de mira de moltes de les parts afectades per la brutal intervenció de BPA, torna a estar al centre de l’huracà amb l’exposició de Francisco Martínez. Caldrà veure ara quina reacció té la instructora de la causa en la qual s’ha annexat la missiva en qüestió i si arran de la mateixa es practica algun tipus d’actuació o se sol·licita alguna mena de diligència especial.

Comentaris (11)

Trending