El TC admet que la Batllia s’ha passat de lenta sobre el desbloqueig de comptes de Macià Alavedra

Les hereves del desaparegut exconseller de la Generalitat estaven demanant des de mitjan 2019 poder recuperar els diners que el polític tenia a Andorra i el batlle del cas no s’ha pronunciat encara avui

Macià Alavedra, ja finat, en una compareixença al Parlament de Catalunya.
Macià Alavedra, ja finat, en una compareixença al Parlament de Catalunya. ARXIU

El Tribunal Constitucional (TC) reconeix que s’ha vulnerat el dret a un procés de durada raonable a les hereves de qui va ser durant anys un dels homes forts que Jordi Pujol tenia a la Generalitat, l’ex-conseller d’Economia Macià Alavedra. Implicat en el ‘cas Pretòria’ a Catalunya, el 2009 se li van bloquejar comptes bancaris a Andorra. Una vegada condemnat i vist que aquells diners no tenien res a veure amb els fets, ja fins i tot traspassat, les hereves van demanar el desbloqueig dels comptes i encara esperen, hores d’ara, que la Batllia el doni una resposta.

La fiscalia considerava que s’havia de desestimar les pretensions de les successores d’Alavedra, entre altres coses, per la complexitat de l’afer i la suspensió de terminis que va comportar el confinament derivat de la pandèmia. Però el Constitucional no hi està pas d’acord. Recorda que el primer cop que les hereves demanen el desbloqueig és el juny del 2019, i que hi tornen el desembre del 2019, molt abans de l’esclat de la crisi sanitària. Encara es faria una nova petició el juny del 2020.

El bloqueig dels comptes es va dur a terme el 2009 arran d’una comissió rogatòria. La sentència emesa pràcticament deu anys després hauria desvinculat els diners d’Andorra amb els il·lícits penals enjudiciats i condemnats en el ‘cas Pretòria’. Fins i tot l’Audiència nacional espanyola va evidenciar davant els tribunals andorrans que no hi havia lligam. Però amb tot, i malgrat les peticions fetes per les hereves, no es va donar resposta des de la Batllia, amb la qual cosa ara el TC reconeix la dilació indeguda i demana que se les indemnitzi pel perjudici causat.El Constitucional accepta estudiar quatre casos més

La lentitud de la primera instància judicial queda evidenciada en quatre casos més, quatre recursos d’empara més, que el Constitucional ha decidit admetre a tràmit i, per tant, estudiar si la Batllia ha vulnerat el dret a un judici d’una durada raonable. Són casos en què la instrucció ha quedat en un calaix i que hi ha mesures -com embargament de comptes o de vehicles- que causen perjudicis notables als afectats. Almenys en dos dels casos, hi ha com a rerefons sumaris que al seu dia van tenir una certa rellevància pública. Però dels quals han passat anys i panys sense que la Batllia hagi acabat de decidir mai, almenys, sobre una part dels fets, tot mantenint mesures cautelars gravoses i per les quals els recurrents sol·liciten indemnitzacions. 

Comentaris (2)

Trending