El PS obre la caixa dels trons contra la fiscalia

La denúncia pública dels socialdemòcrates acusant el màxim representant del ministeri públic de fer “política” evidenciaria un comportament en què Alfons Alberca faria anys que persistiria

Alfons Alberca en el darrer acte d'Obertura de l'Any Judicial.
Alfons Alberca en el darrer acte d'Obertura de l'Any Judicial. consell superior de la justícia

“Fa temps que juga al límit i massa sovint no juga el seu rol.” L’afirmació no és pas de cap conseller socialdemòcrata. És d’un dels molts juristes que consideren que la fiscalia com a institució i el fiscal general, Alfons Alberca, en particular, han adoptat un comportament, una actitud, que va molt més enllà del que la llei li confereix. El Partit Socialdemòcrata (PS) l’ha acusat aquest dimarts, obertament, de “fer política”. Des de l’àmbit jurídic i jurisdiccional potser no es va tan enllà en la terminologia. Però sí, dient-ho d’una altra manera, quant als fets.

L’informe de fiscalia en relació al recurs d’inconstitucionalitat instat pel grup parlamentari de Terceravia amb el suport de dos consellers generals del PS (Susanna Vela i Carles Sánchez) per tal de tenir el quòrum necessari per poder instar l’acció constitucional ha tret de polleguera els socialdemòcrates i, de rebot, ha posat sobre la taula que “no es tracta d’un incident aïllat”, en paraules de la parlamentària Judith Salazar.

Durant molt temps, i encara en part ara, la primera instància judicial, la Batllia, ha estat controlada per la fiscalia. El poder d’Alberca hauria estat tan il·limitat en alguns casos que tenia marge per fer i desfer

La consellera del PS ha recordat que són propers en el temps, almenys, dos fets de grans transcendència mediàtica: el ‘cas Cedaw’ i allò que es va denominar ‘fiscalada’. En el dia a dia, però, els juristes que tracten amb la fiscalia -que busca recursos humans després de les renúncies dues adjuntes per iniciar carrera en la magistratura- saben que el rol del ministeri públic, polític o no, s’allunya, o així ho consideren, del que hauria de ser el paper de la fiscalia i les atribucions que li dóna la Constitució i les lleis que regulen l’acusació pública.

De fet, recorden diverses fonts consultades, durant molt temps, i encara en part ara, la primera instància judicial, la Batllia, ha estat controlada per la fiscalia. El poder d’Alberca hauria estat tan il·limitat en alguns casos que tenia marge per fer i desfer. Ara, hi ha alguns batlles que fent la seva feina, o intentant aplicar la màxima independència, independència que també ho ha de ser respecte de la fiscalia, que no deixa de ser una part més en el procés, miren de distanciar-se sempre que poden del ministeri públic.

Com que Alberca i els seus adjunts ho saben, hi ha actuacions que si poden triar quan dur-les a terme, les activen quan saben que tenen batlles que els puguin ser més afins. Altres fonts, però, diuen que això no és estrany ni molt menys, i que també hi ha advocats que plantegen determinades actuacions les setmanes que saben que hi ha un batlle de guàrdia amb qui tenen més sintonia o eviten fer segons quines actuacions quan n’hi ha un altre que no els cau prou bé. En el cas concret d’Alberca hi ha la coincidència, això sí, que es tracta d’un tipus treballador i intel·ligent. Una altra cosa és com es canalitza tot plegat.

Els tres consellers del PS (Judith Salazar, Susanna Vela i Carles Sánchez) durant la compareixença.

Relacionat

El PS acusa la fiscalia de fer política i voler-los expulsar del recurs per les restriccions Covid

Retornant a la denúncia o acusació del PS, que obertament, tot i evitant demanar la dimissió a Alberca, ha convidar el fiscal general a concórrer a unes eleccions perquè així, amb l’escó a la butxaca, podrà “fer política” i legislar, hi ha moltes veus que creuen que el seu intent de modificar el Codi de procediment penal pactant-ho amb els consellers de la majoria parlamentària per al que li convenia va ser una de les moltes jugades que el ministeri públic va intentar.

El PS ha denunciat un doble raser que també l’observen juristes que exerceixen l’advocacia o que fan funcions jurisdiccionals. “Massa vegades el fiscal i la fiscalia com a institució s’oblida que ha de defensar els drets individuals de les persones”

De fet, recorden les fonts consultades, i tot i ser cert que pel mig ha esclatat una pandèmia, de la necessitat imperiosa de la modificació d’aquell text a l’oblit total. Sí que ha anat avançant el que Stop Violències qualifica de “persecució” a la seva presidenta, Vanessa Mendoza Cortés. I en aquest estadi apareix aquest afer perquè el PS ha denunciat la diferent vara de mesurar que ha tingut el ministeri públic en relació amb les manifestacions fetes per Mendoza i les que va fer la magistrada Canòlic Mingorance, que va dir obertament que la CASS assumia econòmicament interrupcions d’embaràs. L’afirmació està enregistrada i no hi ha dubte sobre aquestes afirmacions.

Aquest doble raser denunciat pel PS també l’observen juristes que exerceixen l’advocacia o que fan funcions jurisdiccionals. “Massa vegades el fiscal i la fiscalia com a institució s’oblida que ha de defensar els drets individuals de les persones”, explica una de les fonts consultades, que lliga aquest fet, justament, amb la modificació de la Llei de seguretat pública per tal de recollir mecanismes que mirin d’evitar la propagació de contagis en el marc de la pandèmia. Justament allò que està a debat amb el recurs d’empara promogut per Terceravia amb el suport dels dos consellers del PS.

I és que, han denunciat els socialdemòcrates, la fiscalia s’ha volgut carregar la qüestió perquè no s’hagi d’analitzar al fons. I si el ministeri públic es vol carregar el recurs per la forma sense a tractar el fons, és perquè potser el fons és més complexe del que es podia pensar. O que hi ha més dubtes dels inicialment previstos sobre el fet que realment algunes de les disposicions previstes s’estiguin realment cenyint a la Constitució. La caixa dels trons, doncs, queda oberta. tant per les lleis qüestionades davant l’Alt tribunal com pel paper que exerceix el fiscal.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending