Podemos demana cinc anys de presó per un exagregat d’Interior a l’ambaixada espanyola a Andorra

Bonifacio Díez ha estat jutjat amb l’exnúmero dos de la policia espanyola Eugenio Pino per una de les derivades del ‘cas Pujol’, que entronca amb les maniobres que van portar a la destrucció de BPA

Bonifacio Díez Sevillano.
Bonifacio Díez Sevillano. ARXIU

Podemos, que exerceix l’acusació particular en els casos judicials contra la denominada ‘policia patriòtica’ espanyola demana cinc anys de presó contra qui al seu dia va ser l’agregat d’Interior a l’ambaixada espanyola d’Andorra, l’inspector de policia ja retirat Bonifacio Díez Sevillano. Més conegut com a ‘Boni’, el policia jubilat va ser jutjat la setmana passada juntament amb qui va ser el director adjunt operatiu del cos policial de l’Estat veí Eugenio Pino per una derivada del ‘cas Pujol’ que entronca amb les maniobres que van portar a la destrucció de la BPA.

De fet, tots dos estan essent investigats al Principat en el marc d’una querella que acusa diversos exalts càrrecs tant del ministeri d’Interior com de la policia espanyola d’haver atacat la sobirania espanyola. A banda de Pino i Díez, en el marc de la mateixa a causa a Andorra hi ha implicats, com a presumptes responsables de la comissió dels delictes de què acusen els querellants -l’Institut de Drets Humans juntament amb l’associació jurídica catalana Drets-, els també policies Marcelino Martín Blas i Celestino Barroso. Alhora, la querella també es va ampliar a l’exministre Jorge Fernández Díaz, al seu número 2 quan estava al capdavant del ministeri d’Interior, Francisco Martínez, i a l’exdirector general de la policia Ignacio Cosidó.

Pino i Diez també estan sent investigats al Principat per atemptar contra la sobirania andorrana, però la causa, que implica altres comandaments policials i autoritats polítiques espanyoles, està adormida a la Batllia

Però si a Espanya els judicis contra la denominada ‘policia patriòtica’ ja estan en marxa. Al Principat el més calent és a l’aigüera, i més de cinc anys després de la destrucció de BPA, la causa que mira d’esbrinar la responsabilitat de les autoritats policials espanyoles en les maniobres que, en col·laboració o no amb responsables polítics o d’altra índole al Principat, van portar a la intervenció i posterior resolució de BPA, la Batllia encara està en una fase molt incipient de la instrucció d’aquesta causa, quan sembla evident que la policia espanyola, per obtenir dades sobre els Pujol estava disposada a tot o gairebé.

I per això Pino i Díez van seure la setmana passada a la banqueta dels acusats de l’Audiència Provincial de Madrid, on tant els Pujol com Podemos els acusen de diferents delictes, essent potser el de revelació de secrets el més important. Es dóna el cas que els dos policies, suposadament, haurien intentat colar en la causa general instruïda a l’Audiència nacional espanyola un llapis de memòria (USB o ‘pendrive’) que contindria informació amb dades confidencials de la família de l’expresident de la Generalitat que hauria estat obtinguda de manera il·legal.

La fiscalia, però, considera que tot plegat són meres sospites sense cap mena de fonament i, en conseqüència, demana l’absolució tant de Pino com de qui va ser agregat d’Interior espanyol al Principat i que, alhora, era també un dels homes forts de les clavegueres policials espanyoles, Bonifacio Díez. Mentre els advocats dels Pujol, després de celebrar-se tota la vista, mantenen l’acusació de dos anys i mig per a cadascun, Podemos ha rebaixat substancialment la petició, passant de deu anys a 6,5 en el cas de Pino i a cinc per a ‘Boni’. Davant d’aquest, es retira l’acusació de fals testimoni que inicialment se li atribuïa.

Comentaris (1)

Trending