Mor a Barcelona un dels pares de la Constitució: Miguel Ángel Aparicio

A banda de formar part de la comissió d’experts que van donar forma a la Carta Magna del Principat, va ser durant dotze anys membre del Tribunal Constitucional

Miguel Ángel Aparicio Pérez.
Miguel Ángel Aparicio Pérez. ARXIU

El doctor i catedràtic emèrit de Dret constitucional a la Universitat de Barcelona Miguel Ángel Aparició Pérez ha mort a la capital catalana. Palentí, format entre Granada i Barcelona, va ser un dels experts que va modelar la Constitució andorrana i, alhora, després en va ser garant durant una dotzena d’anys: del 1993 al 2005 va ser magistrat del Tribunal Constitucional. Era un jurista molt apreciat al Principat per les aportacions fetes, la manera ‘fàcil’ d’interpretar les normes.

Més recentment, i especialment de la mà de la també desapareguda Rosa Ferrer, va participar de manera intensa en la reformulació de la llei de competències, entre d’altres normatives, tot assessorant, en aquests casos, als comuns, en les seves negociacions amb el Govern. Les notes i apunts d’Aparició van servir en molts casos per fonamentar les reclamacions i exigències dels cònsols. Aparicio va cessar formalment el 2013 la seva activitat acadèmica com a catedràtic de dret constitucional adscrit a la facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, amb la qual va estar molts anys lligat.

Nascut a Cevico Navero, en el Cerrato palencià fa 77 anys, va estudiar dret a la Universitat de Granada i es va doctorar a la de Barcelona, on ha estat professor amb dedicació a temps complet fins avui, sense interrupció. El seu primer contracte va ser el 1970 com a ajudant i va assolir la càtedra el 1986. Després de doctorar-se va fer estades de recerca, entre d’altres, a la London School of Economics and Political Science (1980 i 1981) i a la Faculté de Droit de la Université du Montpeller (1991). Al llarg dels anys va intervenir en congressos internacionals en una pluralitat d’universitats espanyoles i llatinoamericanes. Els seus vincles jurídics amb el Principat no van passar pas desapercebuts en el seu currículum professional.

Comentaris

Trending