Molt ‘mal rotllo’ en el departament de la ‘policia patriòtica’ que va esquitxar Andorra

L’acarament entre Fernández Díaz i el seu número 2, dos dels homes clau en el procés que va portar a la caiguda de BPA, deixa clar les tensions hagudes al ministeri d’Interior espanyol i els enfrontaments al PP

Francisco Martínez i Jorge Fernández Díaz han arribat a l'Audiència per punts oposats.
Francisco Martínez i Jorge Fernández Díaz han arribat a l'Audiència per punts oposats.

Si s’ha de fer cas a la tensió viscuda aquest matí a l’Audiència nacional espanyola entre l’exministre espanyol d’Interior Jorge Fernández Díaz i el seu número 2 i exsecretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez, el ‘mal rotllo’ en el departament que dirigia la ‘policia patriòtica’ era molt elevat. Les tibantors, els enfrontaments i la divisió interna, si no van estar a l’ordre del dia llavors, ho estan ara. Tot un serial que hauria de permetre sacsejar les branques de l’arbre i que s’aclareixin afers com els de BPA i Banco Madrid.

El jutge Manuel García Castellón, instructor de la operació denominada ‘Kitchen’ de presumpte espionatge a l’extresorer del PP Luis Bárcenas, ha hagut de mitjançar en un acarament apoteòsic entre Fernández Díaz i Francisco Martínez, evidenciant que per molt que diguin un o altre al ministeri d’Interior de l’última etapa de Mariano Rajoy hi va haver de tot i força. Els retrets han volat per la sala com els gabinets en una nit tèrbola. Fernández Díaz ha arribat a negar saber res de ‘Kitchen’ i, en tot cas, sempre ha mantingut que qualsevol cosa estava degudament judicialitzada. L’exministre d’Interior espanyol ha acusat el seu segon d’haver manipulat diversos SMS, circumstància que ha fet saltar Martínez de mala manera.

Per molts moments la qüestió que havia portat tots dos a la sala ha quedat en un segon terme i han aflorat tensions i retrets de tota mena. Fins i tot s’ha qüestionat si un confiava en l’altre i a la inversa. Però ja no ara, que sembla més que evident que no és el cas. Sinó quan se suposa que eren carn i ungla i feien i desfeien a la seva manera. Hi ha hagut moments, segons fonts presents a la sala, molt tensos. De crits i de soroll, gairebé. ‘Disparant’ l’un contra l’altre. Que si m’estàs dient falsificador, que si jo m’invento les coses…

Francisco Martínez durant una compareixença al Congrés espanyol.

Relacionat

Almenys dues causes judicials podrien ‘remoure’s’ amb la carta de l’exnúmero 2 espanyol d’Interior

És evident que hi ha trencadissa al PP i que el ministeri d’Interior va ser un dels epicentres, de la cuina on es fabricaven les mil i una qüestions tèrboles. Com la denominada ‘policia patriòtica’ i tot el que aquesta hagués pogut arribar a fer. Fins a estar vinculada, d’una manera o altra, amb el ‘cas BPA’ i les intervencions que van portar l’entitat andorrana i la seva filial espanyola, Banco Madrid, a la ruïna. Els propers capítols del serial potser deixaran veure alguna coseta més.

Afirma Francisco Martínez que tot allò que va fer va ser des de la legalitat. Que no coneixia les autoritats andorranes homòlogues. Però que està convençut que des del Govern llavors encapçalat per Toni Martí i Jordi Cinca, i gràcies als estrets lligams amb l’executiu espanyol, hi va haver una actuació coordinada i de naturalesa política que, passant pels Estats Units, van ser la base per la caiguda dels dos bancs de matriu andorrana. Tot un desastre reflectit, d’entrada, en un acarament abrupte com el que han protagonitzat Fernández Díaz i Martínez.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending