Un milió de fiança si el cervell d’una ‘criptoestafa’ que esquitxa Andorra vol sortir de la presó

L’Audiència nacional espanyola considera que hi ha indicis racionals de delicte comès pel suposat broker Javier Biosca, que comptava amb la intermediació i el suport d’un despatx d’advocats del Principat

Una imatge de l'Audiència nacional espanyola.
Una imatge de l'Audiència nacional espanyola. ARXIU

La sala tercera de l’Audiència nacional espanyola permetrà sortir de la presó sota fiança d’un milió d’euros el suposat broker Javier Biosca. Empresonat des del mes de juny de l’any passat, Biosca està acusat d’una estafa comesa a través de la inversió en criptomonedes i la promesa de rendiments elevadíssims. Aquest broker tenia el suport d’un intermediari que en col·laboració amb un despatx d’advocats del Principat creava presumptament des de societats pantalla o cercava inversors.

De fet, encara que no s’ha pogut determinar exactament, l’estafa, que es vehiculava especialment a través de la societat Algorithms Group, hauria afectat persones residents al Principat i, sobretot, hauria implicat inversors als quals l’intermediari que durant el procés s’ha desvinculat de Biosca feia pujar al Principat a tancar algunes operacions. O recomanava que es creessin societats via bufet andorrà a través de les quals invertir en moneda digital (principalment Bitcoin, ethereum o litecóin) pagant un mòdic preu.

L’estafa presumpta, que es vehiculava especialment a través de la societat Algorithms Group, hauria afectat persones residents al Principat i, sobretot, hauria implicat inversors als quals l’intermediari que durant el procés s’ha desvinculat de Biosca feia pujar al Principat a tancar algunes operacions

Biosca va sol·licitar la revocació de la darrera decisió del jutge instructor per tal que deixés sense efecte el seu empresonament, al·legant entre altres coses que no hi ha ni risc de fuga ni perill de destrucció de proves, i que com que tot i estar reclòs els ‘wallets’ han anat experimentant moviments això evidencia “la inutil·litat de la presó”. També mantenia la defensa del presumpte broker, entre altres coses, que hi ha suposats afectats que han reconegut haver guanyat diners. I al·ludia a què no es pot considerar una estafa sinó una desavinença civil.

Per a Javier Biosca i el seu entorn defensor, en el cas que es veiés que la seva actuació tingués rellevància penal, en cap cas es podria quantificar la suposada estafa en els 800 milions d’euros, com manté la investigació, sinó en un màxim de 8. Alhora, el broker recordava que no té la capacitat econòmica que se li pressuposa i, per tant, no podria abonar la fiança d’un milió d’euros que el fiscal sol·licitava i que finalment l’Audiència nacional ha imposat com a condició perquè pugui deixar la presó.

De fet, si Biosca aconsegueix els diners per poder sortir del centre penitenciari en què està reclòs, haurà d’entregar el passaport, s’haurà de presentar cada quinze dies davant el jutjat més proper a casa seva, haurà de comunicar qualsevol canvi de domicili i no podrà sortir del territori espanyol. Segons la interlocutòria a la qual ha tingut accés l’Altaveu, la sala penal de l’Audiència nacional sí que veu indicis de delicte. D’estafa continuada i de blanqueig, per ser més exactes.

Imatge d'algunes criptomonedes.

Relacionat

Una presumpta estafa amb criptomonedes esquitxa Andorra

Però també és cert que la sala afirma que ara el risc de fuga és menor tot i que continua existint i que també “és menor o casi inexistent” el perill de “destrucció o alteració de fonts de prova”. Alhora, considera que l’eventual alliberament de l’investigat no posaria en perill els béns dels afectats, dels suposats estafats. Perquè la sala continua pensant que hi ha elements per pensar que Biosca va actuar amb tota la mala fe i la voluntat d’enganyar els inversors.

Comentaris

Trending