Malestar entre professionals de la mediació pel no establiment d’un torn d’ofici judicial

Alguns dels mediadors degudament formats al país estan movent-se per crear una associació o col·legi i tenir així més força davant la Batllia, que hores d’ara sempre encarrega les feines a les mateixes persones

Dependències de Mediació Familiar i Judicial a la Seu de la Justícia.
Dependències de Mediació Familiar i Judicial a la Seu de la Justícia. Toni Solanelles

Un sector important dels professionals de la mediació al país, especialment aquells de naturalesa judicial, treuen foc pels queixals perquè no hi ha manera que les autoritats judicials promoguin, com en el cas dels advocats, un torn d’ofici que faci que les causes es van adjudicant segons toqui i no segons la conveniència dels batlles. Perquè essent així, pràcticament sempre la mediació judicial acaba recaient en només dos professionals.

Fa temps que el gros dels professionals, que certament potser no tenen tanta experiència com d’altres, estan reclamant que es fixi un torn. Però no hi ha manera. I mentre es van fent passos i avenços en matèries com ara el recentment publicat Reglament del Servei de Mediació i Orientació prop de l’Administració de Justícia, no hi ha manera que s’acabi amb l’adjudicació a dit dels casos “sempre als mateixos”. Per això alguns dels professionals de la mediació estan treballant per impulsar o bé una associació o bé un col·legi professional.

Llavors seria aquest ens el que tindria la força per muntar un torn d’ofici i poder-se relacionar ‘cara a cara’ amb els tribunals i exigir que les assignacions de les mediacions judicials siguin proporcionades, per dir-ho d’alguna manera. I encara més ara que amb el nou reglament, que també contempla ja l’orientació jurídica i no només la mediació, perquè el servei públic també fa orientació, hi ha la possibilitat d’intervenir en el sector de l’habitatge, en què, per sort o per desgràcia, es preveu que cada vegada hi hagi més conflictivitat.

Per ara, hi ha dos mediadors que són els que més feina acumulen de la poca o molta feina que s’encarrega. Certament, probablement són els més experimentats i els que tenen una trajectòria més llarga, deixen clar les fonts, però la situació “no revertirà mai si de fet sempre s’adjudiquen les mediacions judicials als mateixos sense ni tan sols plantejar que hi ha altres possibilitats. D’aquí que esdevé del tot necessari promoure un torn d’ofici com en el cas dels advocats”, han remarcat les fonts.

Comentaris

Trending