Malestar per l’allargament de les jornades maratonianes del judici del ‘cas BPA’

Les sessions se suspenen fins al 12 de setembre però el tribunal fixa una dedicació diària major perquè no vol que l’afer s’eternitzi ‘sine die’

Imatge d'una de les primeres sessions del judici de la causa general del cas 'BPA'.
Imatge d'una de les primeres sessions del judici de la causa general del cas 'BPA'. Toni Solanelles

“Es vol evitar que el 2026 encara estiguem aquí.” La frase és del president del tribunal que jutja des de fa mesos, anys, la causa general del ‘cas BPA’, el magistrat Enric Anglada. És un element més per evidenciar com de kafkià continua sent una vista que formalment es va iniciar el gener del 2018, que s’ha anat interrompent en vàries ocasions per motius diversos, i el final de la qual continua sense divisar-se. Per això Anglada ha imposat que a partir del setembre les vistes s’allarguin, una situació que està generant cert malestar.

Fins ara, les sessions judicials se celebraven de quarts de deu del matí fins a les 3 de la tarda. Aquest dijous, en la darrera sessió del judici abans de les vacances d’estiu, el magistrat president ja ha anunciat que el que fins ara era una excepcionalitat, que les jornades superessin les 3 de la tarda, a partir del 12 de setembre serà allò normal, establint-se l’horari habitual de finalització de les vistes a les 5 de la tarda. Això vol dir condicionar més encara qualsevol activitat tant dels advocats defensors com la dels 24 processats, encara que el tribunal és flexible i permet especialment als acusats absentar-se de forma justificada.

De fet, aquests darrers dies les sessions s’han iniciat amb tot just un terç dels processats, sense que això suposi cap problema. Mentrestant, han anat avançant algunes declaracions. La darrera, d’un dels directors adjunts de BPA, que ha deixat clar que sempre es va actuar seguint la legislació vigent al moment d’adoptar cadascuna de les decisions i, fins i tot, essent més estricte i tot, imposant exigències que a data d’avui serien totalment homologables.

Les explicacions aquests darrers dies de qui al seu dia era un dels adjunts a la direcció general del banc en resolució hauria resultat “molt pedagògica i entenedora”, segons les fonts jurídiques consultades, que consideren cada vegada més buida de contingut l’acusació, que se sustenta en preguntes a l’aire tant del fiscal general com de la representació lletrada del Govern, que continua sostenint l’acusació particular en el cas.

Etiquetes

Comentaris

Trending