“La Justícia andorrana està tapant les vergonyes de l’‘Operació Catalunya’”

El propietari de l’agència de detectius que va participar en la gravació de la conversa al restaurant La Camarga que se situa com el punt de partida de la maniobra d’Estat contra l’independentisme català fa durs atacs en relació la derivada del cas que va suposar el tancament de BPA

Francisco Marco durant la seva intervenció al programa 'Preguntes Freqüents (FAQS)'.
Francisco Marco durant la seva intervenció al programa 'Preguntes Freqüents (FAQS)'. TELEVISIÓ DE CATALUNYA

El propietari de l’agència de detectius -Método3- que va participar el 2010 en la gravació de la conversa al restaurant La Camarga de Barcelona que es considera el punt de partida de la denominada ‘Operació Catalunya’, Francisco Marco, creu que diverses autoritats judicials andorranes estan col·laborant d’una manera o altra per impedir l’aclariment de l’esmentat entramat que, en la derivada andorrana, va suposar el tancament de Banca Privada d’Andorra (BPA). Marco fa durs atacs en relació amb tot un seguit de moviments judicials i bancaris que hi ha hagut al Principat.

Francisco Marco va ser el propietari i director d’una de les agències d’investigació privada més importants d’Espanya, Método3, i per amistat amb l’entorn de l’expresident del PP català Alícia Sánchez Camacho va facilitar i va col·locar el dispositiu que va permetre enregistrar la conversa que Sánchez Camacho va mantenir a La Camarga, el 2010, amb la qui havia estat parella de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez. Aquella conversa, l’existència de la qual s’acabaria sabent el 2012, va ser l’origen, en certa manera, de l’operació d’Estat contra els Pujol que derivaria en l’‘Operació Catalunya’.

Francisco Marco ha dut a terme diverses accions legals contra la cúpula política i policial espanyola, entre altres contra el controvertit comissari ja jubilat José Manuel Villarejo

Per mirar d’aturar certs elements relacionats amb la gravació i la gravació en sí, entre altres coses, el 2013 la policia espanyola va citar l’esmentat Marco, que a banda de directiu és doctor en Dret. Francisco Marco va dur a terme diverses accions legals contra la cúpula política i policial espanyola, entre altres contra el controvertit comissari ja jubilat José Manuel Villarejo. És en el marc de la causa que implica Marco que s’estan impulsant i estan apareixent elements sobre la denominada ‘Operació Catalunya’.

Marco, autor del llibre ‘El método’, que ja parlava de tot allò molt abans que es reconegués públicament l’existència de l’‘Operació Catalunya’ com a tal, ha aparegut aquest diumenge per primer cop en públic per exposar les seves impressions i la situació judicial que viu. Ho ha fet al programa de Televisió de Catalunya ‘Preguntes Freqüents (FAQS)’ i tot anunciant que està preparant un nou llibre on la derivada andorrana de l’operació espanyola contra l’independentisme català ha llançat dures acusacions a diferents elements d’estaments judicials o institucionals andorrans.

ANDORRA

Francisco Marco explica que “l’‘Operació Catalunya’ acaba al 2016” amb la denominada ‘causa Volhov’ que instruiria el jutge Joaquín Aguirre. El detectiu ha explicat que dins de l’entramat orquestrat per la ‘policia patriòtica’ espanyola, que inclou diverses maniobres, causes o derivades, és la branca andorrana la més llarga. En el marc del programa ‘FAQS’, quan se li demana si més enllà de policies, hi ha autoritats judicials que han fet anomalies, Marco ha respost afirmativament i ha explicat que n’hi ha a Espanya però sobretot a Andorra.

Marco ha citat l’esmentat Aguirre però també el president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, que com a jutge instructor a Catalunya va ser dirigir la investigació del ‘cas Palau’, o el cap de la UIFAnd, Carles Fiñana, de qui ha assegurat que “se li estan tapant les vergonyes” de certs suposats negocis amb narcotraficants establerts al seu dia al Principat i que operaven amb l’immobiliari holandès Herman Blom, que tenia comptes a Crèdit Andorrà, ha dit, i que encara avui estaria intentant vendre “a Andorra un habitatge d’un jutge andorrà”.

L’ex-propietari i director de Método 3 ha situat Carles Fiñana i Josep Maria Pijuan entre els juristes, entre les autoritats judicials, que estarien maquinant, en aquests casos per interessos personals, per impedir que s’acabi aflorant tota la veritat en relació amb l’entramat contra Catalunya i el Principat

L’ex-propietari de Método 3 ha assegurat que la informació relativa a l’‘Operació Catalunya’ ha traspassat fronteres i ha circulat entre autoritats judicials espanyoles i andorranes. I que alguns juristes haurien actuat de manera anòmala “per donar suport a determinades operacions parapolicials” i d’altres per tapar-se les vergonyes, “pel seu propi interès”. I en aquest marc hauria inclòs les actuacions de Fiñana o Pijuan.

Francisco Marco encara ha anat una mica més enllà quan se li ha demanat si no li semblava que la Justícia andorrana estava sent molt activa per mirar de resoldre la derivada de l’‘Operació Catalunya’ que va afectar el Principat. Marco s’ha mostrat molt escèptic. I quan se li ha preguntat si creu que la Batllia el citarà, ha explicat que no ho creu perquè la Justícia andorrana “està tapant les vergonyes” de les maniobres fetes per Espanya a Andorra com ara estar analitzant comptes a Andbank i per art de màgia, ha vingut a dir, passar a colpejar fins a liquidar-lo Banco Madrid i BPA.

En aquest sentit Marco s’ha referit al fet que encara s’està “mantenint un procés judicial que és el més etern de tots els que s’han fet en les democràcies europees” contra dirigents i gestors de Banca Privada d’Andorra (BPA). El detectiu ha afirmat que si el judici de la causa general del ‘cas BPA’ s’allarga tant és degut al fet que “no saben com acabar-ho” i s’ha mostrat convençut que “no podran condemnar” els processats en l’esmentat cas.

També se li ha demanat sobre la comissió parlamentària acordada al Congrés espanyol que té per objectiu investigar l’atac d’Espanya a la sobirania andorrana. “En aquesta comissió sí que hi crec més”, ha esmentat el detectiu i actual responsable de la firma Marco&Co. I hi creu, ha dit, perquè tots els partits s’han posat d’acord “per combatre el PP”. Amb tot, però, ha recordat que caldrà veure fins on arriba tot plegat perquè “tenim polítics mentiders”. I ha citat explícitament Jorge Fernández Díaz, un dels querellats en la causa andorrana. Per cert, Marco no ha dubtat en afirmar que “sí crec que Mariano Rajoy va autoritzar” el seu ex-ministre d’Interior posés en marxa la maquinària contra Catalunya.

Comentaris (11)

Trending