Joan Manel Abril renova com a magistrat del Tribunal Constitucional

En el discurs ha volgut destacar el difícil paper que ha tingut la institució durant la pandèmia amb diferents drets enfrontats, com el de la llibertat i el de la salut

Joan Manel Abril jurant el càrrec de magistrat del Tribunal Constitucional davant la síndica.
Joan Manel Abril jurant el càrrec de magistrat del Tribunal Constitucional davant la síndica.

El Tribunal Constitucional ha renovat un nou magistrat, Joan Manel Abril, que està a aquesta instància des del 2019. En el seu discurs de jurament, a banda de mostrar-se agraït a la confiança dipositada en la seva persona, també ha fet referència a les dificultats que s'han trobat, sobretot durant la pandèmia, per valorar si es vulneraven drets fonamentals.

El Consell Superior de la Justícia ha renovat la confiança en Joan Manel Abril com a magistrat del Tribunal Constitucional (TC). Va ser designat el 2019 en substitució d’Isidre Moles, que va renunciar el càrrec abans de finalitzar el seu mandat. Ara, Abril comença el seu mandat de vuit anys, no renovable de forma consecutiva.

En el seu discurs, davant dels presidents dels grups parlamentaris i la sindicatura, el nou magistrat ha volgut agrair la confiança deposada en ell. “És un honor per un jurista estar al TC que és l’intèrpret suprem de la constitució i la tasca que fa és, d’una banda, de legislador negatiu, que expulsa de l’ordenament aquelles normes que van en contra de la constitució, i per l’altra, té una tasca de molta protecció a l’individu amb els recursos d’empara pels drets fonamentals es respectin”.

El magistrat ha recordat que durant la pandèmia “hem hagut de mirar-ho des de fora per valorar que fa l’estat i a què té dret l’individu. Aquests factors externs influeixen i provoquen que no puguis fer un judici com en circumstàncies normals”

A més, també ha posat en relleu les condicions en què aquesta instància ha hagut de treballar, primer, durant la pandèmia i, després, amb la guerra d’Ucraïna; situacions en què les llibertats de les persones quedes restringides. “Hem hagut de mirar-ho des de fora per valorar que fa l’estat i a què té dret l’individu. Aquests factors externs influeixen i provoquen que no puguis fer un judici com en circumstàncies normals”, ha indicat el magistrat sobre la tasca desenvolupada en els darrers anys. "Aquest és l’esforç que s’ha fet, aquí a Andorra o arreu”, tenint en compte “els tribunals constitucionals europeus no ens havíem trobat mai en aquesta situació, era nou, igual que pels estats”.

D'altra banda, ha lamentat que "els lletrats cerquin el recurs d'empara per intentar obtenir una tercera instància". En aquest sentit, ha recordat que el TC "no és una tercera instància ni un tribunal suprem, només s'examina si s'ha vulnerat un dret fonamental", ha puntualitzat Abril.

Per la seva part, el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, s’ha felicitat pel nomenament en tractar-se “d’una persona contrastada en l’àmbit jurídic al Principat d’Andorra” i que denota que la “institució està funcionant” de forma adequada.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending