Indignació al ‘cas BPA’: el fiscal anuncia que tota la setmana vinent farà preguntes sense resposta

Cap els advocats que participa en el judici de la causa general entén el posicionament d’Alberca, permès encara que amb estranyesa pel tribunal, d’exposar de manera improvisada totes les qüestions que suposadament hauria volgut fer a la responsable de compliment normatiu

El fiscal general, Alfons Alberca, en un acte.
El fiscal general, Alfons Alberca, en un acte. Toni Solanelles

L’avorriment i la incomprensió s’ha transformat en indignació en els compassos finals de la darrera sessió de la setmana del judici de la causa general del ‘cas BPA’. Amb la boca petita, i després que el president del tribunal el requerís en algunes ocasions, el fiscal general, Alfons Alberca, ha admès que pensa estar-se ben bé tota la setmana que ve fent preguntes -que improvisa- a una responsable de compliment de normatiu que ja ha advertit que no respondrà. L’anunci d’Alberca no s’ha posat gens bé entre cap dels advocats que participen del procés.

Alberca ha completat aquest dijous la segona jornada sencera d’interrogatori monologuístic. El fiscal general pregunta i pregunta. I repregunta sobre preguntes seves. Ha explicat durant la sessió que anirà plantejant qüestions per pràcticament cada transacció que va fer Rafael Pallardó i que repassarà totes les reunions en què l’empleada bancària va assistir. Tot fora de lloc malgrat que Alberca ho ha justificat dient que és la única forma d’introduir la prova en la sessió oral.

Alberca ha arribat a dir que esperava un interrogatori “més dinàmic”. Molts dels processats han estat a punt de riure. La responsable de compliment normatiu va anunciar des del primer moment que no respondria l’acusació particular ni tampoc la pública

El magistrat president, Enric Anglada, esta essent bondadosament flexible, amb totes les parts, però aquest dijous ha estat el primer sorprès quan Alberca ha anunciat que en té per tota la setmana que ve. Anglada l’ha inquirit almenys en dues ocasions a què fes una previsió de durada de l’interrogatori. El mateix que havia demanat a les defenses. El fiscal ha evitat respondre en primer terme però davant la insistència del magistrat, que ha clamat pel “respecte a la igualtat d’armes”, ha hagut de deixar entreveure que tota la setmana que ve se la passarà preguntant-se a si mateix.

I ho improvisa. Alberca ha arribat a dir que esperava un interrogatori “més dinàmic”. Molts dels processats han estat a punt de riure. La responsable de compliment normatiu va anunciar des del primer moment que no respondria l’acusació particular ni tampoc la pública. Diverses fonts -ningú no acaba de comprendre el comportament del fiscal- han explicat que el més lògic seria que el fiscal hagués presentat un document escrit amb el llistat de preguntes i que aquestes haguessin estat dictades al secretari judicial o registrades com a tals sense més. Però no està sent així i el judici, que ja era infumable fins ara, aquests darrers dies ha esdevingut un espectacle dantesc. En negatiu.

I encara hi ha un temor afegit. Després de Joan Pau Miquel, el CEO al seu dia de BPA, la responsable de compliment normatiu del banc és la segona dels 24 processats que hauria de declarar. Hi ha com a mínim mitja dotzena d’acusats més de molta rellevància. I si tots es neguen a declarar al fiscal, com podria passar, Alberca podria acabar estant dos mesos o més fent preguntes tot sol. Sense que ningú li respongui. I que cada vegada més de la quarantena de persones que solen acudir a la sala, facin més notables els roncs.

Comentaris (9)

Trending