Un grup especialitzat de la policia espanyola busca pistes d’Orfund a Sierra Leone

El jutge de l’Audiència nacional que instrueix la querella contra Terrén encarrega a integrants de la comissaria general d’informació experts en crims contra la humanitat que indaguin sobre l’entorn de qui va ser juntament amb Cinca un dels màxims responsables de la foneria andorrana

Un buscador de diamants.
Un buscador de diamants. ARXIU

Un grup especialitzat de la policia nacional espanyola serà l’encarregat d’analitzar l’entorn -econòmic, empresarial, personal i de tota mena- de Manuel Terrén i, també, de buscar nous testimonis que puguin reforçar la tesi que Orfund, l’empresa andorrana que ja fa uns anys va ser declarada en fallida, formava part d’un entramat que hauria comès crims contra la humanitat, finançant la guerra a Libèria aprofitant-se de l’or i els diamants que els facilitaven militars després d’explotar centenars de persones.

El jutge magistrat de l’Audiència nacional espanyola que instrueix la querella interposada per un d’aquells homes que haurien estat obligats a treballar de sol a sol en mines horribles, Alejandro Abascal, ha encomanat a integrants de la comissaria general d’informació de la policia espanyola especialistes en crims contra la humanitat que analitzin tot l’entorn d’Orfund i, també, alguns serrells que haurien quedat sense aclarir arran del judici que va condemnar el president liberià Charles Taylor a cinquanta anys de presó.

Justament, Orfund, a través de diverses societats que treballaven sobre el terreny i que eren comandades per Terrén, gaudien aparentment del favor d’homes clau del règim instaurat per Taylor. D’aquí que aquests experts de la policia espanyola vulguin tibar del fil a partir d’elements que van quedar al calaix en el judici al dictador liberià. De fet, un dels fiscals adjunts d’aquell cas, l’ara advocat i promotor de l’ONG Civitas Maxima Alain Werner, s’hauria ofert a aportar més informació sobre el cas.

Mètode de treball de Civitas Maxima.

Relacionat

Una ONG suïssa experta en crims internacionals està rere la investigació contra Orfund

El grup policial al qual Abascal ha encarregat la investigació de l’entorn de Terrén, que liderava des del punt de vista executiu Orfund juntament amb l’exministre i actual president del Fons de Reserva de Jubilació de la CASS, Jordi Cinca, és expert en seguir la pista de militars, dirigents polítics o empresaris que directament o indirectament han participat en genocidis o crims més altament repudiats també a nivell internacional. Els policies centraran els seus esforços en treure l’entrellat de la participació d’Orfund en tot l’afer del denominats diamants de sang.

Per ara, segons que expliquen mitjans de comunicació espanyols com l’ABC, el magistrat que investiga el cas a partir de la querella que va admetre a tràmit a final de l’any passat, no ha pogut localitzar Terrén. Per això que hagi encomanat a la policia que s’encarregui d’analitzar els moviments i l’entorn d’aquest home que al seu dia era soci d’Orfund i, alhora, ‘l’ambaixador’ de l’empresa sobre el terreny. El jutge vol corroborar i contrastar, també, la informació que van aportar ex-treballadors d’Orfund o ex-responsables de la societat com Joan Samarra o Luis Bielsa, que van prestar declaració com a testimonis.

Luis Bielsa en la gravació del judici el febrer del 2018, amb Jordi Cinca assegut a la seva esquerra.

Relacionat

Un ‘diamant en brut’: l’home clau del ‘cas Orfund’

Samarra, Bielsa, un germà de Terrén i l’empresari Josep Lluís Buch van prestar declaració davant d’Abascal -la majoria sinó tots a través de mitjans telemàtics- a principi de febrer. En certa manera, tots van confirmar que Orfund tenia persones enviades sobre el terreny. De fet, Bielsa va ser un dels operaris d’Orfund que estaven a Abidjan, per exemple. També haurien confirmat la relació de les empreses vinculades a la foneria andorrana amb els cabdills militars liberians i les pràctiques presumptament abusives i vexatòries amb els ciutadans africans. Entre d’altres coses, el jutge investigador es va interessar per si Terrén o Cinca, sobre el qual també va demanar informació, tenien béns a Espanya. Aquest seria un element també a indagar per part dels agents de la comissaria general de la policia espanyola.

Comentaris (16)

Trending