La fiscalia espanyola posa tota la carn a la graella per ‘salvar’ Rajoy de la ‘querella andorrana’

L’ex-cap de govern d’Espanya i Fernández Díaz i Montoro batallen a Madrid per no haver de respondre al Principat per atacar la sobirania del país i fomentar l’enderrocament de BPA

Mariano Rajoy durant una compareixença en una comissió del Congrés.
Mariano Rajoy durant una compareixença en una comissió del Congrés.

La fiscalia espanyola està posant tota la carn a la graella per ‘salvar’ l’ex-president del govern d’Espanya Mariano Rajoy d’haver de respondre davant els tribunals andorrans pel suposat cas de l’atac a la sobirania del Principat que hauria fomentat la intervenció i liquidació de Banca Privada d’Andorra (BPA). Rajoy, i també els ex-integrants del seu gabinet Cristóbal Montoro i Jorge Fernández Díaz estan duent a terme accions judicials a Madrid per tal que els efectes de la querella presentada contra ells a Andorra decaiguin a l’Estat espanyol.

El combat legal ja l’han iniciat Rajoy, Montoro i Fernández Díaz i, per ara, ja han perdut el primer embat, segons que informa aquest dijous el rotatiu espanyol ABC. El principal argument de l’ex-president espanyol és que no s’ha fet un “control de legalitat bàsic” alhora d’admetre, en certa manera, la querella i tramitar-la. Els assessors legals dels polítics espanyols esgrimeixen en un recurs de queixa davant l'Audiència Provincial de Madrid que el jutjat madrileny encarregat de gestionar la comissió rogatòria que va enviar el Principat li va donar curs sense cap més tràmit i li va notificar la seva imputació. Ni tan sols va comprovar si la batlle que l’emetia tenia competències. Es pot entendre que és un recurs de caràcter processal, de forma no pas de fons, per dilatar tot el procés.

Per a la defensa de l’ex-president espanyol, el jutjat va fallar en el “control de legalitat”, ja que hauria d'haver analitzat abans, a més de la competència, si Rajoy com a president del Govern gaudia d’“immunitat” davant la querella. Retreu també a la jutgessa que va tramitar la CRI que no hagués demanat l’opinió de la fiscalia abans de cursar la rogatòria. Tot i això, aquests arguments no van servir al jutjat d’instrucció, que va inadmetre el recurs. La defensa de Rajoy, com les de Fernández Díaz i Montoro, s’ha dit, han portat el cas a l’Audiència Provincial de Madrid, que tindrà l’última paraula.

La fiscalia provincial de Madrid s’ha afegit als escrits de queixa enviats a l’Audiència Provincial. En un informe citat per ABC, el ministeri públic espanyol conclou que la decisió del jutjat d’inadmetre els recursos és “improcedent" i vulnera el “dret de defensa” i els “principis constitucionals”. La fiscal argumenta que “no hi ha motiu ni base legal” per inadmetre les reclamacions. I més, tenint en compte que la sol·licitud de l’autoritat judicial andorrana “no és una simple notificació sinó també un requeriment”.

Un altre dels querellats, el número 2 en el seu moment de Fernández Díaz, el llavors secretari d’Estat espanyol de Seguretat Pública Francisco Martínez va per lliure i està seguint una altra estratègia. Teòricament, ja s’ha personat a la causa al Principat. I és davant els tribunals andorrans que està defensat que allò que se li retreu no l’incumbeix.

Comentaris (4)

Trending