Espot defensa que amb el conveni Estañol el Govern s’estalvia més de 230.000 euros

El cap l’executiu apunta que digitalitzar tots els protocols fets pel notari entre 1997 i 2017 suposaria, a preu de mercat, 260.000 euros i, en canvi, el que es pagarà –el procés pels documents posteriors- tot just suposarà 24.500

Xavier Esport i Josep Estañol durant la signatura d'un conveni, el 2016.
Xavier Esport i Josep Estañol durant la signatura d'un conveni, el 2016. ARXIU / SFGA

Xavier Espot ha defensat el conveni signat amb el ja exnotari Josep Estañol davant els dubtes aixecats per part del contingut de l’acord, entre ells el fet que Govern hagi d’assumir el cost de la digitalització dels protocols del 2018, 2019 i 2020, malgrat que aquests ja tinguin caràcter públic. El mandatari ha posat en relleu que el fedatari, en canvi, havia cedit ja tractats tota la documentació anterior a gener del 2018, tot i que “no tenia l’obligació de fer-ho”. Així, ha afirmat que en cas que l’Estat hagués hagut d’assumir aquest procés, el cost hagués ascendit a 260.000 euros.

Durant la sessió de control celebrada aquest dijous, el conseller socialdemòcrata Quim Miró ha volgut que el Govern aclarís alguns dels termes d’un conveni que ha generat, a causa de les seves disposicions, certa polseguera. Espot ha posat en relleu que el document estableix la cessió gratuïta per part d’Estañol de tots els protocols del període 1998-2017.

Des del PS es lamenta que no es busquès una altra fórmula i que “fa mal als ulls que es faci una donació onerosa d’una documentació que ja és pública”

“El cost de digitalització i que s’estalviarà l’erari públic oscila·laria entre 130.000 i 260.000 euros segons si es té en compte el preu de cost o el de mercat”, ha explicat el cap de Govern, tot indicant que són dades facilitades per la mateixa Cambra de notaris. En canvi, el treball que sí que haurà d’assumir l’Estat, que és la part posterior a l’1 de gener del 2018 -quan, per llei, sí que s’havien de lliurar digitalitzats- és molt inferior. Tot just, ha assegurat, 24.500 euros.

Per tant “el valor d’allò donat és deu vegades inferior a allò del que ens hauríem de fer càrrec”, segons ha indicat Espot. Així, ha defensat, es tracta d’un conveni “satisfactori per a l’interès general” i, per això, “està validat tant pel gabinet jurídic com per intervenció”.

 Les explicacions no han acabat de convèncer del tot la bancada socialdemòcrata. En aquest sentit, Susanna Vela, que també ha intervingut en l’intercanvi de preguntes i respostes, ha manifestat que “fa mal als ulls que es faci una donació onerosa d’una documentació que ja és pública” i s’ha preguntat si “no es podria haver mirat alguna altra fórmula”.

Xavier Esport i Josep Estañol durant la signatura d'un conveni, el 2016.

Relacionat

Govern assumirà el cost d’una part de la digitalització i enquadernació del ‘protocol Estañol’

Comentaris (1)

Trending