“Ens han arruïnat la vida”

La responsable de compliment normatiu de BPA acaba la seva declaració expressant les seves sensacions més humanes després de repassar de dalt a baix l’exhaustiu control que es feia a l’entitat bancària

Una imatge d'arxiu del sector on seuen, a la Sala Magna, els processats en l'afer.
Una imatge d'arxiu del sector on seuen, a la Sala Magna, els processats en l'afer. Toni Solanelles

“Ens han arruïnat la vida; la meva i la de la meva família.” “Això no s’arregla amb l’absolució, el dany és irreparable.” La responsable de compliment normatiu de Banca Privada d’Andorra (BPA) ha aprofitat els darrers compassos del torn de preguntes realitzat pel seu advocat defensor per mostrar el costat més humà de l’impacte que està tenint el ‘cas BPA’ en tots i cadascun dels processats en una causa -i les seves derivades- que consideren polititzada.

Ho ha fet després de respondre més de mil preguntes per evidenciar que a BPA se seguien les pràctiques de prevenció de blanqueig estàndards. Fins i tot més accentuades i tot que la mitjana de la plaça financera. Aquest dilluns la cap de ‘compliance’ ha finalitzat la seva declaració després de protagonitzar les cinc jornades celebrades des de la represa. Durant la jornada d’aquest dilluns, la jurista-bancària ha parlat de cases de canvi -i ha garantit que no tenia cap mena de vinculació amb l’empresari Rafael Pallardó, epicentre de la causa que es jutja- o del denominat informe Molins i Silva. Ha explicat què és un compte exprés i ha desgranat la seva relació “professional” amb els gestors de Pallardó.

La responsable de compliment normatiu ha anat responent de forma detallada qüestions que en alguns moments ja havia tractat Joan Pau Miquel i que, potser, han estat ara més detallades. Serà una constant els propers dies, encara que es preveu que a partir d’aquest dimarts hi pugui haver alguna jornada de preguntes al vent formulades pel fiscal general, Alfons Alberca. Caldrà veure-ho. Perquè el que està succeint amb l’esperpèntic judici cal veure-ho cada dia, amb situacions mai hagudes fins ara.

Durant la jornada d’aquest dilluns, la jurista-bancària ha parlat de cases de canvi -i ha garantit que no tenia cap mena de vinculació amb l’empresari Rafael Pallardó, epicentre de la causa que es jutja- o del denominat informe Molins i Silva. Ha explicat què és un compte exprés i ha desgranat la seva relació “professional” amb els gestors de Pallardó

La jurista que va accedir al banc per treballar inicialment com a informàtica, la seva altra especialitat, ha explicat durant un moment de la sessió d’aquest dilluns que la seva tasca era tècnica. I que mai s’hauria pensat haver d’estar on està per fer un treball tècnic, sense cap mena d’implicació. Alhora, ha deixat clar que la seva tasca i la del departament que comandava era de mitjans -és a dir, controlar- i no de resultats -que no sempre es podien parar tots els cops. Però, en tot cas, la feina es va fer sempre.

Existien polítiques de prevenció de blanqueig, s’aplicaven correctament i amb la diligència deguda, es conservava la documentació i es garantia la traçabilitat de totes les operacions inclosos els intercanvis. Es feien els seguiments pertinents en relació a l’activitat dels clients i es promovien les declaracions de sospita a la UIFAnd quan hi havia motiu. Vaja, que es complien totes les obligacions legals i els requeriments del supervisor i que hi havia una ferma auditoria interna i externa que mai va posar en relleu res insuperable.

El que sí que no se superarà mai, ha dit la jurista-bancària, és la repercussió que el cas, la instrumentalització de l’afer per part dels poders públics, haurà tingut en tots i cadascun dels processats, les seves famílies i les persones que professionalment o personalment els envolten o els han envoltat. Per a la jurista, tot plegat ha suposat “l’expulsió i mort social”. Just abans d’acabar la seva intervenció ha relatat que l’afer li ha suposat la pèrdua del treball, de la seva reputació i de la possibilitat de continuar al sector bancari. “I la humiliació i l’escarni públic”, diu. “Ens han arruïnat la vida.”

Comentaris (14)

Trending