L’empresari sobre el qual gira tota la causa general del ‘cas BPA’ declina acudir al judici

Pallardó anuncia en un escrit que no té intenció de presentar-se a la vista davant l’enfadament de la fiscalia i la representació del Govern

Rafael Pallardó en una visita fa uns anys a l'antiga Seu de la Justícia.
Rafael Pallardó en una visita fa uns anys a l'antiga Seu de la Justícia. Toni Solanelles

L’empresari sobre el qual gira tota la causa general del ‘cas BPA’ i que va servir de motiu per intervenir el banc i detenir-ne el seu CEO, Rafael Pallardó, declina acudir al judici que continua celebrant-se a la Sala Magna de la Seu de la Justícia. Pallardó ha fet arribar un escrit a través dels seus assessors jurídics anunciant que no té intenció de presentar-se a la vista. L’empresari era un dels testimonis proposats per la fiscalia.

La sessió del judici d’aquest dimarts ha servit per finalitzar l’interrogatori al qual durant setmanes i setmanes s’ha sotmès la gestora que directament tractava amb Pallardó. Aquest dimarts ha estat el torn de les defenses després de múltiples jornades d’interminables preguntes del ministeri fiscal, que va estar analitzant pràcticament un per un els correus electrònics que la bancària havia enviat a l’empresari en el marc de l’operativa bancària que feia a BPA.

També s’ha estat durant dies analitzant la documentació que suportava les transferències ordenades per Pallardó i que el banc executava. La fiscalia pretenia fer veure que hi havia alteracions i anomalies. La processada, però, sempre ha justificat que va motivar l’operativa i perquè en alguns moments s’autoritzava i en d’altres es reclamava més dades. En tot cas, sempre s’ha explicat que entrava dins de la gestió d’un empresari que efectivament tenia activitat econòmica i que movia volums importants de mercaderia.

Ja fa temps que s’havia apuntat la contradicció que suposava, la incongruència, que se cités com a testimoni una persona que pels mateixos fets però en una causa distinta està processat. Així, el que digués en el judici ara en curs el podria afectar no només per la causa oberta a Andorra sinó també per la que té a l’Estat espanyol, la denominada ‘Operació Emperador’

Amb les preguntes de les defenses, més veloces del que inicialment es pensava, s’ha donat per finalitzat l’interrogatori a la darrera de les processades que quedava per declarar. De fet, l’interrogatori es va haver d’interrompre unes quantes setmanes atès l’estrès i l’angoixa que la situació i el comportament de la fiscalia li va ocasionar. Després d’un temps de recés, s’ha pogut recuperar la normalitat i ara s’hauria de reprendre el torn de declaració dels testimonis.

El primer hauria de ser Pallardó. L’empresari ja ha fet saber que no té intenció d’acudir a la vista. Durant aquest dimecres s’hauria de confirmar la no assistència. L’anuncia ha encès els ànims tant del fiscal general, Alfons Alberca, com de la representació lletrada del Govern. Tots dos han mostrat el seu interès perquè s’obrin diligències al testimoni -que té una causa oberta també per blanqueig pel mateix cas, però en aquella ocasió està processat- per desobediència. I és que les acusacions es queden sense el que havia de ser un testimoni cabdal i el seu relat acusatori pot quedar molt coix.

Però ja fa temps que s’havia apuntat la contradicció que suposava, la incongruència, que se cités com a testimoni una persona que pels mateixos fets però en una causa distinta està processat. Així, el que digués en el judici ara en curs el podria afectar no només per la causa oberta a Andorra sinó també per la que té a l’Estat espanyol, la denominada ‘Operació Emperador’. La fiscalia ‘ha jugat’ en moltes ocasions amb el testimoni de Pallardó per fer o desfer a la seva conveniència.

Ja se’l va fer pujar d’urgència des d’Espanya, tot i tenir prohibida la sortida de l’Estat, el març del 2015 per poder articular la causa que anys després ha derivat en un judici interminable. Aquest dimecres s’haurà de confirmar l’absència de Pallardó. Si com ha anunciat, l’empresari no acudeix a la vista, el següent plat fort seria dijous, amb la presència, també com a testimoni, de qui va ser directora de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), Maria Cosan. Per la setmana següent s’espera la intervenció de l’encara ara cap de la UIFAnd, Carles Fiñana.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending