El Constitucional torna a tibar les orelles a la Batllia pel ‘cas Valora’

El TC reconeix la vulneració de drets d’un afectat per l’afer que va esclatar el 2007 per la dilació indeguda de la instrucció i li recorda al fiscal que els problemes estructurals de la Justícia no poden afectar els administrats

Antigues dependències de la financera Valora, ja desapareguda.
Antigues dependències de la financera Valora, ja desapareguda. ARXIU

Nova tibada d’orelles del Tribunal Constitucional (TC) a la Batllia per la interminable instrucció del ‘cas Valora’. L’Alt tribunal reconeix novament respecte d’un afectat pel cas que va esclatar a l’inici del 2007 i tenia per objecte una de les financeres del país, que acabaria fent fallida, que s’ha vulnerat el dret a un procés de durada raonable. La fiscalia no s’oposa a aquest reconeixement però argumenta que tot és degut a un problema de mitjans del sistema judicial. I el TC li recorda que les deficiències de la Justícia no poden anar en contra dels administrats.

El Constitucional reconeix que l’afer en el seu conjunt és d’una complexitat important, però el que no pot ser és que una petició de pràctica de noves diligències feta el 2017 hores d’ara no s’hagi respost. Perquè aquesta petició no té cap complexitat. “Resta clar, en primer lloc, que l’actitud de la part no ha sigut la causant de la dilació, atès que, fins i tot, ha presentat un escrit d’insistiment, i, en segon lloc, que la complexitat processal o tècnica no existeix respecte d’aquesta fase que s’examina, per tant, el període d’inactivitat per part de l’òrgan judicial s’ha d’entendre com a inexcusable”, diu la sentència notificada recentment.

Per tant, “del judici ponderat de la complexitat, de la durada i de les actuacions de les parts, es desprèn que s’ha vulnerat el dret a un procés de durada raonable i, per tant, el dret a la jurisdicció (article 10 de la Constitució)”. En aquest sentit, i en els seus arguments jurídics, el TC recorda que “el ministeri fiscal no s’oposa a l’estimació del recurs, però denuncia els problemes estructurals existents en les batllies que instrueixen els processos de criminalitat organitzada”.

En aquest punt els magistrats recorda que ja amb anterioritat s’ha referit a aquesta “eventual existència de problemes estructurals”. I hi afegeix que “no pot sinó reiterar allò que ja ha exposat anteriorment, és a dir, que convé instar a qui ostenti les competències oportunes per tal de dotar de mitjans materials i humans als tribunals i garantir així els drets dels justiciables”. Per tant, que el problema del sistema judicial no pot repercutir en el ciutadà, en l’administrat.

Comentaris (1)

Trending