Al Consell Superior se li acumulen les queixes per la manca de mitjans

El Tribunal de Corts envia una carta a la cúpula judicial lamentant les condicions amb què ha de treballar i sumant-se així a les crítiques ja emeses pels batlles

Membres del Consell Superior -Enric Casadevall, Clàudia Arias i Joan Cabeza- amb el fiscal general, Alfons Alberca, durant un acte.
Membres del Consell Superior -Enric Casadevall, Clàudia Arias i Joan Cabeza- amb el fiscal general, Alfons Alberca, durant un acte. ARXIU

Al Consell Superior de la Justícia els nans se li enfilen a les barbes. Si no n’hi havia prou amb el malestar dels batlles, ara és el Tribunal de Corts el qui s’afegeix als laments per la manca de mitjans amb què han de treballar. El clima a l’edifici de les Columnes està molt calent. I molt és molt. I la cúpula judicial rep bufetades tant de dins com de fora. La situació, ara enverinada, amenaça de fer-se insostenible per a Enric Casadevall, Maica Torres, Clàudia Arias i companyia.

Les cartes dirigides al poder judicial pels batlles i pels integrants del Tribunal de Corts podrien no ser les úniques. Des d’altres jurisdiccions també hi ha, almenys a títol individual, alguns magistrats que estan incòmodes, que volen expressar el seu malestar. En el cas dels batlles, el detonador de tot plegat seria la no renovació de la batlle Núria López, que pot comportar que entre la resta de jutges de primera instància s’hagin de repartir un miler de dossiers. “És la gota que ha fet vessar el vas”, asseguren les fonts.

seu justicia vella

Relacionat

La degradació de la Batllia

L’escrit del Tribunal de Corts no tindria l’excusa, per dir-ho així, de López. Però en certa manera, segons algunes fonts, els magistrats d’aquesta jurisdicció penal també se solidaritzarien amb la qüestió alhora que denunciarien, especialment denunciarien, les males condicions amb què han de treballar. També la fiscalia, en aquest cas en escrits judicials, especialment davant el Tribunal Constitucional, ha anat advertint en reiterades ocasions que hi ha un problema d’estructura que no permet sempre donar una resposta adequada a l’administrat.

D'una banda hi ha la gestió qüestionada de la cúpula judicial i la falta de recursos; però també hi ha una part de voler-se cobrir les esquenes per part dels jutges i magistrats davant el retard amb què adopten les decisions

Diverses fonts han admès que, a nivell general, hi ha un doble element que cal tenir en compte en les queixes dels batlles i magistrats. D’una banda, la gestió més que qüestionable que estaria fent  des de fa anys l’ens presidit per Casadevall a la qual caldria sumar-hi, efectivament, la manca de mitjans en una situació que tot sovint és el peix que es mossega la cua. Les ‘ingerències polítiques’ del Consell Superior ha portat alguns batlles, per exemple, a abandonar, situació que ha comportat una manca de recursos humans qualificats.

Però l’altre motiu que justificaria les queixes seria, també, cobrir-se les esquenes davant els múltiples retards alhora de dictar resolucions. Fa poc, el Tribunal de Corts, per exemple, va arxivar una causa perquè l’hauria deixat prescriure. I no era una causa menor: hi havia acusats per afavoriment de la prostitució, per tràfic de droga i per contraban de tabac. També la Batllia té una muntanya de causes encallades. I el que s’està notificant darrerament després de més de dos mesos de ‘tancament judicial’ per la pandèmia és xavalla en la majoria d’ocasions. I les sentències que es dicten són, segons diverses fonts, d’una qualitat més que dubtosa. És un convit a acudir a instàncies superiors, en molts casos.

Amb tot, però, és una patata calenta que està sobre la taula del Consell Superior que si no ha esclatat ja, està a punt de fer-ho. De fet, fonts consultades han assegurat que el president de la cúpula judicial, si no fos perquè té un edifici judicial, nineta dels seus ulls, a pocs mesos de ser inaugurada, hauria valorat la possibilitat de presentar la dimissió. I és que més enllà dels marrons que li vénen donats pels homes i les dones que vesteixen toga, la seva relació amb altres membres de la cúpula judicial no és pas un camí de roses.

Comentaris (9)

Trending