Condemnat el ministre Jover per un ‘tuit bandoler’

El titular ministerial va fer una piulada a Twitter el febrer del 2019 que va respondre Iago Andreu, també reprovat pel Tribunal Superior, que atemptava contra l’honor dels germans Cierco

L'actual ministre de Finances, Eric Jover, en una compareixença.
L'actual ministre de Finances, Eric Jover, en una compareixença. ARXIU / SFGA

El ministre de Finances, Eric Jover, i l’actual director gerent de la Confederació Empresarial (CEA), Iago Andreu, han estat condemnats per la sala civil del Tribunal Superior com a responsables d’una intromissió il·legítima en l’honor dels germans Higini i Ramon Cierco. Jover, a prop de l’inici de la campanya per a les eleccions generals del 2019. Jover va fer una piulada al seu compte de Twitter en què acusava els empresaris de ser uns bandolers. Andreu s’hi afegien en una repiulada venint a dir que bandoler era suau, que el que s’esqueia era el terme ‘xusma’.

Després que la Batllia, l’octubre de l’any passat, es tragués les puces de sobre i desestimés la demanda dels germans Cierco, que pretenien per la via civil que es reconegués que Jover i Andreu havien lesionat el seu honor, ara el Superior condemna qui en el moment dels tuits eren ministre d’Educació i integrant del gabinet del cap de Govern, llavors Toni Martí. Les piulades van aparèixer a Twitter el 5 de febrer del 2019, just quan estava a punt de dissoldre’s el Consell General per donar inici al procés electoral.

Tot i donar una "certa prevalença" al dret a la llibertat d'expressió per sobre del dret a l'honor, la sala civil del Superior tocar el crostó als llavors ministre d'Educació i el membre del gabinet del cap de Govern Toni Martí perquè els seus drets "no els autoritzava a insultar"

Eric Jover va escriure: “Van començar amb ‘altaveu (ja sabeu de qui és aquest mitjà) i ara utilitzen mitjans de fora d’Andorra suposo que per protegir-se de querelles. Mai una colla de bandolers havien intentat influenciar tant unes eleccions…”. I Iago Andreu responia que “amb lo de bandolers t’has passat. I molt. Serrallonga i Rocaguinarda eren gent honrada al costat d’aquesta xusma. La seva memòria exigeix una rectificació per part teva”. Tots dos, en la seva defensa, al·legaven que es referien a informacions falses, ‘fake news’, dels mitjans espanyols ‘OK Diario’ i ‘La Valira’ que atacaven el cap de Govern d’aleshores i un ministre.

Jover i Andreu van al·legar en primera instància i també després en ser apel·lada la resolució del Tribunal de Batlles que era incontestable que les informacions dels dos mitjans espanyols pretenien desestabilitzar el procés electoral andorrà, que ho feien amb informació falsa i que el seu tuit pretenia ser una “crítica implícita als mitjans de comunicació poc seriosos que serveixen com a altaveu de fonts poc contrastades i dels quals se’n desconeix la identitat”. També acusaven l’Altaveu d’estendre notícies falses.

iago
Iago Andreu.

Alhora, els autors de les dues piulades, mantenien que de cap manera es podia lligar els seus textos amb els demandants, això és amb els germans Cierco, i que en el cas que el lligam pogués existir “eren persones de rellevància pública que havien de suportar una crítica per àcida que resulti”. Però Higini i Ramon Cierco, que recorden ser els titulars de la societat que al seu torn és la propietària de l’Altaveu SLU, consideren que les afirmacions fetes a través del tuit van molt més enllà d’una crítica àcida. Trobaven que es vulnerava el seu dret a l’honor.

Els dos condemnats hauran de fer una piulada properament que digui: “Per sentència del TSJ (Sala Civil) s’ha declarat que l’expressió [“colla de bandolers” o “xusma” respectivament] que vaig utilitzar en el meu tuit de 5/2/19 per referir-me als srs. Higini i Ramon CIERCO NOGUER atempta contra el seu honor i he estat condemnat a indemnitzar-los en 2.500€ més costes”

I així ho ha entès la sala civil que en una extensa argumentació recordant que cal ponderar drets com el de la llibertat d’opinió i el dret a l’honor acaba condemnant Jover i Andreu. I això que el tribunal dóna una “certa prevalença al dret a la llibertat d’expressió sobre el dret a l’honor ja que resulta essencial per la formació d’una opinió pública lliure”. Però el Superior entén que els dos membres llavors de les altes esferes governamentals es van excedir fins a insultar de manera gratuïta.

El tribunal diu que pels seguidors de Jover i Andreu eren clarament identificables les persones a les quals es referien, això és els germans Cierco. La sala també admet que pogués ser “comprensible la indignació” del Govern per certes crítiques rebudes i fins i tot ‘fake news’. Però que no es podia establir una connivència entre els propietaris de l’Altaveu i els responsables dels mitjans espanyols que havien publicat certes informacions i menys encara “insultar-los com a colla de bandolers i ‘xusma’”. Diu la resolució recentment dictada: “El seu dret a expressió no els autoritzava a insultar.”

Per tant, conclou que hi ha hagut una intromissió il·legítima en l’honor dels germans Cierco i els condemna, a cada tuitaire, a una multa de 2.500 euros, a assumir el cost del procés legal i a publicar en els seus respectius comptes de Twitter, en els propers quinze dies hàbils, una piulada que literalment ha de dir: “Per sentència del TSJ (Sala Civil) s’ha declarat que l’expressió [“colla de bandolers” o “xusma” respectivament] que vaig utilitzar en el meu tuit de 5/2/19 per referir-me als srs. Higini i Ramon CIERCO NOGUER atempta contra el seu honor i he estat condemnat a indemnitzar-los en 2.500€ més costes”.

Etiquetes

Jover (al fons de la imatge) preparant la roda de premsa d'aquest dimecres.

Relacionat

Jover acata la sentència del Tribunal Superior per una piulada que qualifica de "desafortunada"

Comentaris (12)

Trending