El cas del mestre del María Moliner acusat d’abusos a alumnes va camí de judici

La batlle instructora rebutja arxivar l’afer i aixecar el processament al docent i manté que sigui el Tribunal de Corts qui prengui la decisió amb els indicis raonables que hi ha sobre la taula

Una imatge de l'edifici que acull el col·legi María Moliner.
Una imatge de l'edifici que acull el col·legi María Moliner. Toni Solanelles

El cas del mestre del col·legi espanyol María Moliner acusat d’abusos a alumnes avança. I és possible que acabi jutjant-se. La batlle que instrueix l’afer que va suposar a final de l’any passat la detenció i empresonament durant un parell de setmanes del docent d’infantil ha rebutjat arxivar les actuacions, com havia sol·licitat la defensa de l’encausat. Òbviament, també ha refusat aixecar el processament al mestre, que ara per ara no pot treballar. La instructora considera que hi ha suficients indicis per mantenir l’acusació i, per tant, està disposada a tancar la investigació.

Les tres famílies que sostenen l’acusació particular estan ultimant amb especialistes externs un informe pericial molt complet que hauria de ser una element decisiu per a la conclusió de la instrucció. Les fonts judicials consultades han assegurat que la voluntat de la batlle instructora és tancar la investigació i enviar tot l’expedient cap al Tribunal de Corts, i que sigui aquest que decideixi si procedeix jutjar l’afer i celebrar la vista oral -que el ministeri fiscal molt probablement sol·licitarà- o, per contra, que tanqui el cas abans de jutjar-lo i exoneri el mestre sense que hagi de seure al banc dels acusats.

Les famílies que sostenen l’acusació particular tindrien ara, segons les fonts, prou informació com per saber què va passar, quan i de quina manera; l’únic dubte és quantes vegades hauria succeït el que consideren que és una actuació delictiva

La fiscalia manté hores d’ara l’acusació en relació a cinc menors, d’entre dos anys i mig i tres anys i mig quan haurien succeït els presumptes fets delictius, la tardor del 2019, i tres dels progenitors d’aquests menors, a més, s’han constituït com a acusació particular. Les fonts consultades han assegurat que després del rebombori inicial es va mirar de mantenir una discreció -també facilitada o comportada per la pandèmia i el confinament- per no victimitzar més del que s’hagués pogut fer ni l’acusat ni els infants.

Les famílies que han mantingut l’acusació en primera persona, però, tenen clar que hi va haver certs comportaments, certs fets, que s’haurà d’avaluar, si escau, si són constitutius de delictes com elles creuen. En aquest sentit, les fonts consultades han deixat clar que de prova directa no n’hi ha cap. No ha aparegut cap fotografia ni hi ha -ni hi havia, vaja- restes biològiques en cap dels menors. (“Només faltaria”, han remarcat les fonts). Però no obstant això es remarca que hi ha el testimoni dels infants i entre 15 i 23 indicis que apunten de manera molt intensa i raonable a la comissió del presumpte delicte d’abús.

Un primer element clar és que la instrucció continua endavant i el cas no s’ha arxivat. I a partir d’aquí, les fonts jurídiques i familiars consultades han remarcat que els darrers mesos s’ha avançat tant en informes pericials -interromputs durant els dos mesos de confinament total- com en la recollida d’altres elements que serviran per construir el relat acusatori per a l’eventual judici. En qualsevol cas, segons les fonts, les famílies que sostenen l’acusació particular tindrien ara, segons les fonts, prou informació com per saber què va passar, quan i de quina manera. L’únic dubte és quantes vegades hauria succeït el que consideren que és una actuació delictiva.

El col·legi María Moliner comparteix edifici amb l'Escola andorrana d'Escaldes.

Relacionat

La defensa del mestre del col·legi María Moliner acusat d’abusos demana que es tanqui el cas

Les fonts consultades s’han estimat més no entrar en detalls per no afectar ni la intimitat de l’acusat ni, encara menys, la dels menors. Dos d’ells encara segueixen tractament tot i que els experts mèdics als quals han acudit haurien assegurat que tot porta a indicar que no hi haurà seqüeles en el futur. Això també ha fet decidir les famílies a defensar, més encara, la seva causa, sabent que no estan causant un dany suplementari als infants. “Aquestes famílies que van denunciar al seu dia no són boges”, han explicat els consultats.

Les indagacions familiars haurien portat a ‘descobrir’ elements que fins i tot el centre escolar hauria intentat amagar. Almenys d’entrada. I malgrat que eviten donar massa detalls ara per ara, tot i que algunes de les negligències o males praxis que hauria comès també la institució on exercia el docent ja s’han comunicat oportunament on corresponia. Les fonts consultades sí que donen dos detalls. Com a mínim una de les famílies hauria avisat els responsables del col·legi María Moliner ja al mes d’octubre de què estaven succeint coses anòmales. I, després, s’ha pogut determinar contra el que havia mantingut sempre tant el centre com alguns dels implicats directes que el mestre processat cada dia estava entre cinc i quinze minuts a soles amb els alumnes.

Comentaris (6)

Trending