La Batllia admet a tràmit la demanda de Dolsa contra el pacte de socis entre Govern i Grífols

La secció administrativa analitzarà l’escrit que el conseller ordinenc va presentar després que l’executiu desestimés, sense entrar en el fons de l’afer, el recurs previ tot indicant que el document no es podia impugnar i que el polític no tenia “interès legítim” per demanar-ho

Enric Dolsa, un dels promotors de la plataforma, prenent la paraula en la reunió pública del juny.
Enric Dolsa, un dels promotors de la plataforma, prenent la paraula en la reunió pública del juny. Toni Solanelles

La Justícia analitzarà si el pacte de socis tancat entre Govern i la farmacèutica Grífols com a pas inicial del laboratori d’investigació a Ordino va ser legal. Ho farà després que la Batllia hagi admès a tràmit la demanda presentada pel grup que s’oposa al projecte, encapçalat pel conseller de la minoria comunal Enric Dolsa. L’acció judicial es va presentar després que Govern refusés el recurs administratiu previ, al·legant que el document no podia ser impugnat i que, en tot cas, Dolsa no tenia “interès legítim” per demanar-ho.

La resposta de l’executiu a aquest escrit va ser curta i directa. De fet, ni tan sols va entrar a valorar el fons de la reclamació que havia presentat el conseller comunal, que s’ha erigit, juntament amb la parlamentària no adscrita Carine Montaner en els líders del moviment d’oposició al laboratori. En concret, el polític ordinenc volia l’anul·lació del pacte de socis signat inicialment entre Grífols i Govern. Ho sol·licitava amb l’argument que el document contenia clàusules que, en el moment de la seva signatura, contravenien la legislació existent, per molt que aquesta, posteriorment, es modifiqués per adaptar-la.

Espot escolta la intervenció de Víctor Grífols.

Relacionat

Govern ‘es treu de sobre’ el recurs de Dolsa contra Grifols i li obre la porta de la Batllia

L’executiu no va voler entrar en el fons de l’afer. Al contrari, es pot gairebé dir que es va treure de sobre el recurs, igual que també havia fet amb el presentat per Montaner. Tot just es va limitar a apuntar que el pacte de socis era tot just “un acte preparatori que no pot ser impugnat” i que, a més, malgrat el càrrec de conseller comunal, Dolsa “està mancat d’interès legítim necessari per impugnar un acte que emana d’una administració de la qual no forma part”.

Amb aquests arguments, Govern evitava entrar al fons de l’assumpte. Així, no s’avaluaven les anomalies que havia plantejat Dolsa, com ara la denúncia inclosa feta d’un presumpte abús de poder per part de Xavier Espot i el ministre Jordi Gallardo. La decisió es va conèixer a inicis de novembre i, com era previsible, el polític ordinenc va continuar el camí habitual: refusat el recurs per l’executiu, tocava anar a la Batllia.

I, ara, la secció administrativa ha admès a tràmit la demanda presentada per Dolsa. Per tant, s’obre el procediment i serà la Justícia qui analitzi si les accions de Govern per assegurar que el projecte Grífols tirava endavant entraven dins del marc normatiu i legislatiu. Per ara, s’ha designat Immaculada Rodríguez com a responsable de la tramitació del judici.

Paral·lelament, també s’ha donat a Govern un termini de 13 dies hàbils perquè contesti a la demanda així com a la petició de suspensió cautelar de l’acte impugnat. També li reclama “l’expedient original complet”. A la vegada, es preveu publicar l’avís al BOPA per si altres persones consideren que es volen adherir a l’acció.

Comentaris (2)

Trending