La Batllia acorda la fallida de la intervinguda BPA i la situa mesos abans que l’AREB la demanés

Des d’aquest dimecres els creditors tenen trenta dies per presentar les seves reclamacions en un procés que tindrà la mateixa agència sol·licitant com a administradora judicial i l’AFA com a controladora

Comentaris

Rètol de BPA en una de les oficines que el banc tenia al centre del país.
Rètol de BPA en una de les oficines que el banc tenia al centre del país. ARXIU

La Batllia ha acordat la cessació de pagaments i fallida de la intervinguda Banca Privada d’Andorra (BPA) i l’ha situat vuit mesos abans, fins i tot, que l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) la sol·licités. De fet, l’aute pel qual s’acordava la fallida de BPA és del 20 de març i pren efecte públic aquest dimecres davant la publicació de la decisió al BOPA. Ara bé, l’autoritat judicial fixa “la data de la cessació de pagaments i fallida als 18 mesos anteriors al pronunciament de la present resolució judicial”.

L’AREB va sol·licitar la liquidació de BPA el maig del 2023 després d’haver revisat tots els comptes que hi havia al banc -i de gastar-se centenars de milers d’euros- i de no permetre, els darrers temps, que es consideressin traspassables cap client més dels que ja havien estat ‘alliberats’ abans. D’aquesta manera, les decisions adoptades vuit mesos abans de la petició de l’AREB quedaran aparentment validades per l’autoritat judicial.

L'AREB ha patit una dràstica reducció econòmica.

Relacionat

L’AREB liquida BPA que entra en un procés concursal

La decisió de la Batllia, entre altres coses, estableix que l’administradora judicial serà la pròpia AREB i es nomena com a controladora de la fallida l’Autoritat Financera (AFA). És una manera de tancar el cercle i no facilitar que hi hagi certes qüestions que puguin guanyar més transparència que la que aquests organismes pretenguin. Segons el decret de fallida publicat aquest dimecres al BOPA, els creditors tenen des d’aquest dimecres trenta dies per presentar les seves reclamacions.

Comentaris (2)

Trending