L’Audiència nacional espanyola confirma que el ‘cas Emperador’ era de frau fiscal

La sala rebutja la petició de Gao Ping i una trentena més d’implicats perquè es tanqués el cas sense jutjar-lo

Una imatge de Gao Ping.
Una imatge de Gao Ping. ARXIU

El grup liderat per l’empresari i mecenes xinès Gao Ping estava perfectament estructurat i jerarquitzat, i disposava de nombrosos contactes i col·laboradors, això sí. Però el seu objecte criminal era l’evasió fiscal i el blanqueig de capitals. Així ho ha confirmat l’Audiència nacional espanyola en rebutjar el recurs de Ping i una trentena més d’implicats en el denominat ‘cas Emperador’ que pretenen que l’afer s’arxivi sense jutjar-lo.

Gao Ping i una bona part de la resta d’implicats van recórrer contra l’aute de reforma del jutge instructor de la causa, l’aute que és l’equivalent al processament, que a l’Estat espanyol és pràcticament el final de la instrucció i l’encarament del judici. L’Audiència ha tombat els arguments dels recurrents, que ha convidat a portar-los a la vista oral durant el judici.

Com va considerar l’instructor, la sala creu que hi ha indicis suficients per portar a judici el cas. Però han caigut tots els delictes que en el seu moment podien estar tipificats a Andorra. El ‘cas Emperador’, que és la base usada per la Justícia andorrana per intervenir BPA i travar una causa amb 24 implicats als quals els demana un munt d’anys i inhabilitacions i multes duríssimes, sols està fomentat amb el frau fiscal i el blanqueig de diners.

És a dir, Gao Ping i els seus col·laboradors van muntar una xarxa per estalviar-se impostos i blanquejar els diners que s’estalviaven per fer-los tornar a entrar en el cercle legal. Una part d’aquests diners van passar per Andorra, per la majoria de bancs, però també per BPA. Però el delicte fiscal no estava tipificat al Principat. No ho va ser fins al 2017. I les compensacions que ara semblen tan mal vistes, també eren pràctica habitual de la plaça financera.

Comentaris

Trending