Arxiven una causa per blanqueig contra el principal implicat en el ‘cas Veneçuela’ de BPA

L’Audiència nacional espanyola sobreseu una investigació impulsada per la fiscalia contra Nervis Villalobos que sostenia que havia maquinat per sostreure diners de la petroliera pública veneçolana

Nervis Villalobos.
Nervis Villalobos. ARXIU

Un indici menys, si es pot dir així, contra Banca Privada d’Andorra (BPA). El jutjat d’instrucció número 3 de l’Audiència nacional espanyola acaba d’arxivar la causa per blanqueig que tenia oberta contra el principal client de l’entitat andorrana involucrat en la denominada ‘causa Veneçuela’. La instructora considera que després d’una extensa investigació no hi ha motiu per mantenir obert el cas pel blanqueig de diners contra Nervis Villalobos, enginyer i ex viceministre d’Energia del país llatinoamericà.

Fa anys que es mantenia l’acusació, promoguda per la fiscalia anticorrupció espanyola, en relació amb Villalobos, culpant-lo d’haver muntat una estructura societària per sostreure diners de la petroliera veneçolana PDVSA i altres companyies públiques d’aquell país. A partir d’una investigació encara anterior -anys 2008 i 2009- oberta a Portugal, l’acusació pública espanyola considerava que els més de 6 milions de dòlars que l’enginyer veneçolà va fer passar per Banco Madrid eren producte d’uns assessoraments inexistents. I que tot obeïa a una trama per ‘espoliar’ la petroliera.

Però la responsable judicial de l’Audiència nacional espanyola analitza en un aute recentment dictat tota la documentació existent en el cas -deixa clar que no només té en compte les declaracions dels implicats i altres parts sinó que avalua la documental- i arriba a la conclusió que els contractes d’assessorament i la prestació de serveis contractada a Villalobos són reals. I que l’enginyer té, efectivament, la capacitat i la formació per fer les tasques encomanades. D’aquí que retreu a la fiscalia que mantingui l’acusació per sospites o suposicions. Almenys en aquest cas.

Per tant, i després, diu la instructora, “d’una dilatada investigació”, la responsable judicial arxiva aquesta causa que afecta Villalobos i dues persones més. L’enginyer veneçolà sempre ha defensat la seva innocència i, més encara, la realització de les tasques d’assessorament que feia a empreses vinculades amb companyies públiques del seu país, especialment per a la construcció d’infraestructures necessàries per a l’activitat d’aquelles empreses.

L’arxiu d’aquesta causa, una de les que se segueix a Espanya contra Villalobos, és un cop d’efecte més a favor de Banco Madrid i BPA. I en el sentit que l’entitat va fer els controls pertinents per assegurar-se que els diners que ingressaven els seus clients no procedien d’activitats il·lícites punibles al Principat i, en aquest cas, tampoc a Espanya. Nervis Villalobos era el principal client veneçolà del grup d’empresaris d’aquell país que tenien compte al grup BPA.

Comentaris (5)

Trending