L’aliat de Cinca en el ‘cas diamants de sang’ que investiga Espanya es fa l’orni

Manuel Terrén, que va ser accionista d’Orfund i responsable de la societat en diversos països africans, voldria saber de què va la causa que té oberta l’Audiència nacional però sense haver-hi de comparèixer

Manuel Terrén en acudir al seu dia a la Batllia.
Manuel Terrén en acudir al seu dia a la Batllia. ARXIU

L’ex-soci d’Orfund i mà dreta de Jordi Cinca en l’empresa andorrana que es dedicava a la importació d’or i diamants majoritàriament durant la dècada de 1990, Manuel Terrén, voldria saber per què l’està investigant l’Audiència nacional espanyola però sense haver de comparèixer ell directament en la causa. És a dir, sense haver-se de presentar al jutge magistrat que instrueix el cas dels diamants de sang de Libèria i Serra Leone.

El jutge Alejandro Abascal està investigant Manuel Terrén i el conglomerat d’Orfun pels presumptes delictes contra la humanitat, l’esclavatge o pertinença a organització criminal, entre altres. Tot plegat arran d’una querella presentada per un dels homes que fa tres dècades va ser explotat a les mines de Serra Leone en ple conflicte armat. De fet, se sospita que Orfund, a través de diferents societats filials constituïdes a l’Àfrica, contribuïa al finançament de guerrilles a la zona, al triangle conformat per l’esmentada Serra Leone, Libèria i Costa d’Ivori.

Manuel Terrén el 2017 accedint a la Seu de la Justícia.

Relacionat

Espanya investiga Orfund per crims contra la humanitat

Terrén, com Cinca, ja van ser encausats al Principat. Llavors, però, i contra tot pronòstic, qui va ser el principal executiu de la societat sobre el terreny, es va presentar a la Batllia per respondre a les preguntes de la instructora (en aquell cas, de Concepció Barón) i, d’aquesta manera, poder arxivar l’afer per tal que no esquitxés més del que ho havia pogut fer a qui llavors era ministre de Finances i número 2 del Govern.

En aquesta ocasió la situació és diferent. Terrén continua, suposadament, amb el seus negocis hotelers al Brasil. Però no té cap intenció de presentar-se davant l’Audiència nacional. Entre altres coses, segons les fonts, tem que davant la gravetat dels delictes, i tot i que fa dècades d’allò, se’l pogués detenir o, com a mínim, se li pogués retirar el passaport -Terrén és espanyol- i ja no pogués tornar al Brasil.

diamant

Relacionat

Orfund esclavitzava?

Per això, i segons que apunta ‘El Periódico de España’, s’ha intentat personar a la causa, és a dir, posar-hi el nas, ser-hi part per saber què es cou en la investigació, però Abascal, el jutge, ho ha denegat en dues ocasions. Entén el magistrat que si Terrén no es presenta a l’Audiència ni tan sols perquè li sigui notificada la querella que s’ha interposat en contra seva i per la qual se l’investiga, no pot tenir dret a saber de què va tot plegat.

Per aquesta mateixa causa ja han prestat declaració com a testimonis diverses persones que tenien vincles directes amb Orfund, des del seu president a l’època, Joan Samarra, a un altre dels ‘enviats’ d’Orfund sobre el terreny, Luis Bielsa, un home que al seu dia va ser reclutat per Manuel Terrén. A tots se’ls va demanar per la feina que feia Terrén i pel paper que jugava Jordi Cinca. A aquest darrer, però, que hagi transcendit, no se l’ha citat en cap cas.

Comentaris (9)

Trending